Vroča čokolada z začimbami

10 januarja, 2021
0
0

Tile recepti so namenjeni vsem, ki si znate narediti dan prijeten, si kdaj pa kdaj radi vzamete čas za odmor in v njem uživate. K temu sodi tudi skodelica tople čokolade z vsemi dišavnimi in začimbnimi dodatki: vaniljo, cimetom, janežem, medom, poprom, čilijem, rumom. Pripravimo si jo lahko tudi po končanem dnevu, ko se zavijemo v toplo odejo in sedemo k dobri knjigi ali pred televizor in uživamo ob filmu.

Vroča čokolada z rumom

Sestavine (za 4 osebe): 1 l mleka, za 2 noževi konici mletega cimeta, 60 g temne čokolade, 4 zvrhane žličke čokolade v prahu, 1 dl ruma, 250 ml sladke smetane; in še: mleti cimet, kakav

Mleko nalijemo v lonec, počakamo, da zavre, potem pa vanj vmešamo mleti cimet, temno čokolado in čokolado v prahu. Ko se čokoladi raztopita, mleko odstavimo in mu primešamo rum, nato ga vlijemo v skodelice. Sladko smetano stepemo in z njo okrasimo vročo čokolado v skodelicah.

Bela čokolada z vaniljo

Sestavine: 200 g bele čokolade, 8 dl mleka, 1 vaniljev strok ali vaniljeva aroma, 40 g sladkorja

Mleko pogrejemo in tik preden zavre, dodamo nastrgano sredico vaniljevega stroka, naribano belo čokolado in sladkor. Mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Če se ohladi, jo, preden jo ponudimo, še malo pogrejemo.

Čokolada z začimbami

Sestavine: 150 g temne čokolade, 9 dl mleka, 40 g sladkorja, mleti cimet, mleti ingver, mleti muškatni orešček

Naribano čokolado zmešamo z začimbami, zalijemo z 1 dl vrele vode in dobro premešamo. Zalijemo z vrelim mlekom, še enkrat premešamo in takoj ponudimo.

Čokolada s čilijem

Sestavine: 250 g temne čokolade, 7,5 dl mleka, polovica čilija, 3 žlice cvetličnega medu, 2,5 dl vode, mleti cimet, vaniljev strok, za noževo konico soli

Čiliju odstranimo seme in ga drobno sesekljamo. Čokolado drobno narežemo. Mleko z vaniljevim strokom zavremo in pustimo pokrito 10 minut, da se mleko navzame okusa vanilje. Nato vzamemo strok iz mleka, ga razpolovimo in postrgamo  sredico v mleko, dodamo čokolado in mleti cimet. Z metlico mešamo toliko časa, da se čokolada raztopi. Po potrebi nekoliko dogrejemo, primešamo vročo vodo, med, sesekljan čili, sol in ponudimo.

Več receptov za sladice najdete v knjigi na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/minini-cukri