Čas lahke hrane: jedi iz sladkovodnih rib

10 januarja, 2021
0
0

Narava ima rada ravnotežje in naše telo prav tako. Zato naj bo zdaj čas lažje hrane, kot je zelenjava, sadje in ribe. Kuhana postrv z jušno zelenjavo je odlična, lahka dietna jed, prav tako smučevi fileji, ki jim dodamo za okus malo slanine.

Višnjevo kuhana postrv z maslom

Sestavine: 1000 g postrvi (4 ribe po 250 g), 120 g jušne zelenjave, povezane z vrvico (stebelna zelena, korenje, rumena koleraba, peteršilj, por), 50 g čebule, česen, poper v zrnju, lovorov list, timijan, 1 dl jabolčnega kisa, sol

V liter in pol hladne vode vložimo šopek jušne zelenjave, stroke česna, čebulo in začimbe, posolimo in počasi zavremo.  Vreli juhi dolijemo kis in vstavimo pripravljene postrvi, na zmernem ognju jih kuhamo približno 20 minut. Kuhane preložimo na krožnike in ponudimo z raztopljenim maslom. Sluz na koži dobi višnjevo modro barvo, po kateri je jed dobila ime. Ponudimo s slanim krompirjem in kuhano zelenjavo.

Ribe morajo biti sveže, na koži morajo imeti dovolj sluzi. Pri čiščenju pazimo, da je ne odstranimo. Postrvi, ki smo jim očistili drobovje in škrge, lahko z vrvico povežemo od glave do repa v polkrog.

Pečeni smuč s slanino in jurčki  

Sestavine: 800 g smučevih filejev, 500 g jurčkov (lahko zamrznjenih), 80 g dimljene slanine, 100 g sesekljane čebule, 100 g paradižnika, 2 dl belega vina, olje za peko, koruzna moka, sesekljan česen, sesekljan peteršilj, sol, poper

Smuča očistimo, ga filiramo, posolimo in popopramo. Filete pomokamo v koruzni moki in spečemo na vročem olju. Na isti maščobi zlato rumeno popečemo sesekljano čebulo in na rezance narezano slanino. Dodamo sesekljan česen, na tanke lističe narezane jurčke in na kocke narezan olupljen paradižnik. Posolimo, popopramo in zalijemo z belim vinom. Vstavimo opečene filete smuča  in pokrite dušimo 5 minut. Jed naložimo na krožnike, potresemo s sesekljanim peteršiljem in ponudimo s krompirjem, rižem ali testeninami.

Več receptov za ribje jedi najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Ribe-morski-cudezi