Recept za odlične krofe

11 februarja, 2021
0
0

Petkovi večeri Ksenije Mihelčič iz Grahovega so zmeraj taki: proti večeru zakuri v peči in da vse sestavine za peko na toplo. Potem se loti peke krofov, vsak teden jih napeče okoli 120. Bila je tako prijazna in nam je zaupala svoj recept za krofe.

Za 20 krofov potrebujemo: 1120 g moke, 80 g kvasa, 6 dl mleka, 1 zavitek pecilnega praška, 2 zavitka vaniljevega sladkorja,  limonino lupinico, 120 g  sladkorja, 160 g olja, 4 žlice ruma, 8 rumenjakov, 1 žlico soli; in še:  olje za cvrenje, marmelado, sladkor za posip     

Moko damo v posodo, naredimo jamico, vanjo stresemo pecilni prašek in po robu natrosimo sol. Vse to stoji na toplem. Med tem časom  zmešamo rumenjake, rum, olje, navadni  in vaniljev sladkor in malo limonine lupinice ali limonov sok, in to penasto umešamo. Potem naredimo kvasec (pol decilitra mleka, kvas, moka in malo sladkorja). In ko je kvasec v nekaj minutah vzhajan, dodamo v vdolbinico v moki malo toplega mleka, kvasec ter mešanico sladkorja in rumenjakov in počasi dolivamo toplo mleko (približno 6 dl). Ko to vmešamo, začnemo vtepati (najbolje ročno). Ko se testo loči od posode in je lepo gladko, ga potresemo z malo moke, pokrijemo posodo in jo postavimo k štedilniku, da testo vzhaja.

Po približno po ure vzamemo lesen pladenj, iz testa naredimo dolge kače in  jih razdelimo na koščke, ki jih natehtamo (od 85 do 90 gramov). Iz njih oblikujemo kroglice, ki vzhajajo. Olje segrejemo, in ko je tako vroče, da se naredijo okoli kuhalnice mehurčki, ko jo pomočimo vanj, kroglice z zgornjo stranjo polagamo v olje. Pečemo pokrite 3 minute, zato da še nekoliko vzhajajo, nato jih obrnemo in pečemo naslednje 3 minute odkrite. Potem jih s penovko poberemo iz olja in zlagamo na papirnate brisače, da se odcedijo. Vroče polnimo z marmelado,  ko so hladni, pa jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Recepte za razne preskušene pustne slaščice najdete tudi v navedenih kulinaričnih priročnikih. Polistajte in naročite jih s klikom na naslovnico. Naročila sprejemamo tudi na telefonski številki 01 473 53 79 in e-naslovu karmen@czd-kmeckiglas.si

PODEŽELSKE SLADICE 

PRAZNIČNE MIZE, pogrinjki in jedi


  SLADICE Alenke Kodele 


 NAJBOLJŠI PIŠKOTI 

SLADICE Z ZELIŠČI 

PIKANTNO PECIVO