Slastne kostanjeve miške

11 februarja, 2021
0
0

Ob karnevalu se v izložbah slaščičarn v italijanskih mestih pojavijo polne posode mišk, ene so bolj slastne od drugih. To so obvezne pustne slaščice,  spečene iz sladkega testa, največkrat pa jim italijanske gospodinje dodajo v rum namočene rozine, posebno v Benetkah pa primešajo testu koščke kandiranega ali suhega sadja. Še posebno dobre so napolnjene  z vaniljevo ali čokoladno kremo. Lahko pa jih pripravimo tudi s sadjem in iz kostanjeve moke.

Sestavine za miške so: 1 jabolko, 160 g kostanjeve moke, 4 žlice sladkorja, pol zavitka pecilnega praška, nekaj kapljic vaniljeve esence, pol kozarca mleka, 2 jajci, nastrgana lupinica polovice biolimone, 3 žlice jedilnega škroba, 1 žlica moke, 40 g sladkorja za posip, olje za cvrenje. 

Jajca in sladkor stepemo, dodamo naribano limonino lupinico.  Stepamo, dokler ne postane zmes svetla in penasta. Potem dodamo moko, zmešano s pecilnim praškom, nekaj kapljic vaniljeve arome, izmenično dodajamo še kostanjevo moko s škrobom ter mlačno mleko.  V testo dodamo na koščke narezano ali naribano jabolko. Vse skupaj dobro zmešamo in pustimo, naj počiva približno 10 minut.

V veliki posodi segrejemo obilo olja za cvrenje. Dobro premešamo in nato z žlico zajemamo testo in ga ocvremo v vročem olju, da postanejo zlato rumene barve. Miške poberemo s penovko in polagamo na papirnate brisače, da se odvečna maščoba odcedi. Potem jih zložimo na krožnik, lahko jih tudi potresemo z mletim sladkorjem.