Pustne sladkarije

10 februarja, 2021
0
0

Flancati, krofi, miške pa tudi  v testu ocvrto sadje in še kaj bi se našlo. Naj bo pustna peka taka, kot se za ta praznik spodobi: slastna, sladka in mastna, pustni dnevi pa otrokom in odraslim v veselje. Izbrali smo nekaj receptov za peko iz odlične knjige Podeželske sladice, za katero so izkušene gospodinje prispevale svoje najboljše recepte.

Krhki flancati

Potrebujemo: 3 rumenjake, 1/2 l moke, 2 dl sladke smetane, ščep soli, malo sladkorja, olje za cvrenje, sladkor v prahu za posip

Zamesimo testo, ga pokrijemo s kuhinjsko krpo in pustimo počivati pol ure. Na pomokani delovni površini testo čim bolj tanko razvaljamo. Z nazobčanim rezilom (kolesce za rezanje) izrežemo pravokotne krpice in vsako dvakrat ali trikrat zarežemo.

Krhke flancate na hitro ocvremo v vročem olju. Ocvrte flancate polagamo na papirnato brisačo, da vpije odvečno maščobo. Previdno jih nalagamo v večjo posodo in potresemo s sladkorjem v prahu. Najboljši so še topli!

Treske

Potrebujemo: 500 g moke, 50 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, malo žganja, malo naribane limonine lupinice, 2 jajci, 50 g masla, 2 dl mleka, 20 g masla, ščep soli; in še: sladkor v prahu, olje ali mast za cvrenje

Najprej pripravimo kvasni nastavek: kvas nadrobimo v mlačno mleko in dodamo malo sladkorja. Počakamo, da vzhaja.

Ugnetemo kvašeno testo: Moko presejemo v večjo skledo in na sredini naredimo vdolbino. V sredino ubijemo jajci in z vilicami nekoliko premešamo, dodamo obe vrsti sladkorja, žganje, naribano limonino lupinico in stopljeno maslo. Dodamo še vzhajani kvas in dobro ugnetemo.

Testo prestavimo na pomokano delovno površino in gnetemo približno 15 minut, da dobimo fino kvašeno testo. Položimo ga v posodo, jo prekrijemo s kuhinjsko krpo ter pustimo, da pol ure počiva. Nato ga položimo na pomokano delovno površino, razvaljamo za prst debelo in narežemo na pravokotnike, ki jih po sredini dvakrat ali trikrat zarežemo.

Pravokotnike pokrijemo in pustimo vzhajati. Ko podvojijo svojo velikost, ji ocvremo v vroči masti ali olju, na vsaki strani jih cvremo 2 minuti. Ocvrte treske polagamo na papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo. Ko se nekoliko ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Štravbe

Potrebujemo: 6 jajc, 6 žlic olja, 6 žlic vode ali mleka, 600 g moke (polovica je lahko ostre), olje za cvrenje, sladkor v prahu

Ugnetemo rezančno testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Testo razdelimo na šest enakih delov. Vsak del testa na tanko razvaljamo in ga narežemo na širše rezance, ki jih takoj ocvremo v vročem olju. Rezanci so pečeni takoj, ko se obarvajo. Med cvrenjem se tudi nagubajo. Ocvrte rezance polagamo papirnato kuhinjsko brisačo, da vpije odvečno maščobo. Ko se ohladijo, jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Testo lahko uporabimo tudi za pripravo širokih rezancev ali drobnih rezancev za juho.

Lupanci ali ocvrte blazinice

Potrebujemo: 300 g gladke moke, 1 jajce, 4–5 žlic sladke smetane, ščepec soli; in še: olje ali stopljeno margarino za premaz, olje za cvrenje, sladkor v prahu

Iz vseh sestavin ugnetemo gladko testo, ki naj počiva vsaj pol ure. Testo razvaljamo kar se da tanko in ga premažemo z oljem ali stopljeno margarino. Tesno ga zvijemo v svaljek in shranimo v hladilnik za dve uri.

Svaljek razvaljamo in narežemo na poljubno velike pravokotnike, ki jih z obeh strani ocvremo v vročem olju, da pozlatijo. Polagamo jih na papirnato brisačo, ki vpije odvečno olje. Nato jih potresemo s sladkorjem v prahu.

Recepte za reskušene slaščice najdete na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/podezelske-sladice