Pečena karamelna jabolka

10 februarja, 2021
0
0

Navadno imamo v tem času še vedno doma zabojček ali dva jabolk. Tudi če ta niso več tako dobra, kot so bila jeseni, ko smo jih shranili, lahko iz njih še vedno pripravimo kaj odličnega sladkega za h kosilu ali pa kar tako, otrokom v veselje.

Sestavine: 6–7 srednje velikih kiselkasto-sladkih jabolk, 2 žlici limonovega soka, 1 žlica kokosovega olja, 2/3 skodelice trsnega sladkorja, 1 žlička in pol mletega cimeta, 3/4 žličke sveže naribanega ingverja, ščepec muškatnega oreščka, 3 žlice jedilnega škroba, 3 žlice svežega jabolčnega soka ali vode, ščepec soli

Pečico segrejemo na 180 stopinj in pripravimo srednje velik pekač. Jabolka olupimo, jim odstranimo peščišče in jih narežemo na tanjše krhlje. Razporedimo jih po pekaču, prelijemo z limonovim sokom in kokosovim oljem, potresemo s trsnim sladkorjem, mletim cimetom, naribanim ingverjem, potresemo z jedilnim škrobom, dodamo jabolčni sok ali vodo ter ščepec soli in muškatnega oreščka.

Premešamo, pekač pokrijemo z alufolijo in ga potisnemo v pečico. Jabolka pečemo pokrita 45 minut, potem pazljivo odstranimo folijo in vrnemo pekač v pečico še za 10 do 15 minut, tako da rahlo karamelizirajo. Nato jih previdno vzamemo iz pekača, naložimo v skodelice, poleg pa ponudimo vaniljev sladoled ali stepeno sladko smetano.