Za pusta se zmeraj dobro je!

10 februarja, 2021
0
0

Za pusta se je porabilo, če je ostalo še kaj od kolin, potem pa so že sledile priprave na velikonočni praznik z zapovedanim postom. Naj bo pustni jedilnik tudi tokrat masten in slasten.

Pečena svinjska krača z medom 

Sestavine: 150 g medu, 2 svinjski krači s kožo (od stegna  – zadnji), 2 dl kečapa, 120 g jušne zelenjave (čebula, korenje, zelena, peteršiljeve korenine, por, 4 sesekljani stroki česna, rožmarin, timijan, 3 dl belega vina, voda, gustin, sol)

Vino z dodatkom juhe, jušne zelenjave, česna, rožmarina, timijana in soli zavremo in v nastali juhi pokrito kuhamo očiščeni krači eno uro. Krači vzamemo iz juhe, ju položimo v pekač, dolijemo le toliko tekočine, da je dno pokrito, in pečemo v pečici, ogreti na 180 stopinj. Ko se krači po površini osušita, ju namažemo z mešanico medu, kečapa, soli, sesekljanega rožmarina in česna.

Med nadaljnjo peko krači premažemo z medeno mešanico in po potrebi dolivamo juho. Ko je po približno eni uri meso hrustljavo pečeno in medena mešanica porabljena, krači razkosamo. Pekač zalijemo z juho, nekoliko pokuhamo in po potrebi zgostimo z mešanico gustina in vode. Prevremo, precedimo in omako ponudimo k mesu.

Ješprenj s prekajeno svinjino

Sestavine: 500 g ješprenja, 500 g suhega fižola v zrnju, 1500 g suhih svinjskih reber, 500 g krompirja, 1  večji korenček, šop peteršilja, debela čebula, nekaj strokov česna, žlička poprovih zrn, lovorov list, list žajblja, 2 žlici paradižnikove mezge ali nekaj mesnatih svežih ali zamrznjenih paradižnikov, sol

Ješprenj in fižol preberemo, dobro operemo in skupaj namočimo čez noč. Namočena pristavimo za kuhanje, skupaj ju počasi kuhamo in pazimo, da se ješprenj ne prismodi. Posebej pristavimo dobro oprana rebrca. Ko je ješprenj kuhan do polovice, mu dodamo začimbe, dišave in drobno narezano zelenjavo.

Če nimate peteršiljeve korenine, lahko dodate tudi v šopek povezan zeleni peteršilj in ga ob koncu kuhanja odstranite.

 Če se jed zgosti, ji prilijemo svinjsko juho. Pri mesu pazimo, da ga ne skuhamo preveč. Ko je fižol toliko zmehčan, da lahko zrna gladko stlačimo, ni pa še razkuhan, ga razdelimo na krožnike in na vsakega položimo nekaj koščkov mesa.

Ocvirkova pogača

Sestavine: 500 g moke, 250 g ocvirkov, 1 dl olja, 0,5 dl vode, 0,5 dl mleka, 1 jajce, 1 zavitek kvasa, šopek posušene mete, sol

V moko vmešamo kvasec, ki smo ga pripravili z mešanico kvasa, mlačne vode in mleka. Dodamo sol in olje ter zgnetemo testo za kruh. Pustimo, da vzhaja.

Medtem na štedilniku malo pogrejemo ocvirke in jim dodamo meto, ki jo zdrobimo s prsti. Paziti moramo, da so ocvirki mlačni in ne preveč topli, sicer testo ne bo znova vzhajalo. Po prvem   vzhajanju dodamo v testo še ocvirke z meto. Vse skupaj dobro pregnetemo, da se ocvirki in meta enakomerno porazdelijo po testu.

Iz testa naredimo dve štručki, ju prebodemo z vilicami, premažemo z jajcem in pečemo pri 180 stopinjah približno eno uro.