Bučna pita po receptu Mojce Koman

10 oktobra, 2023
0
0

Sestavine za testo: 160 g moke, pol žličke soli, žlička sladkorja, 52 g masla, 52 g margarine, nekaj žlic mrzle vode
sestavine za nadev: skodelica rjavega sladkorja, pol žličke soli, žlička mletega cimeta, pol žličke mletega muškatnega oreščka, 1/8 žličke mletih klinčkov, 3 jajca, 400 g gostega bučnega pireja, 350 ml kondenziranega mleka

Model za pito namastimo in potresemo z moko. Pečico vključimo na 200 stopinj.
Za testo v posodi zmešamo moko, sol, sladkor in obe vrsti maščobe. Potem počasi in zelo postopno po žlicah prilivamo mrzlo vodo, da dobimo primerno gladko testo. Testo razvaljamo in prenesemo v model. Nanj razgrnemo list papirja za peko, ga potresemo z zrni suhega fižola, da testo obtežimo, in postavimo v segreto pečico za 15 minut.
Medtem v posodi zmešamo vse sestavine za nadev.
Potem vzamemo model iz pečice, odstranimo papir in fižol, vrnemo v pečico in pečemo še 5 minut. Zdaj je čas za nadev, in sicer odpremo vrata pečice, nadev na hitro še enkrat premešamo, da poberemo tudi tisto, kar je sedlo na dno posode, in nadev zlijemo na slepo pečeno testo. Previdno vrnemo v pečico in pečemo še 45–50 minut.
Pito pustimo, da se hladi v modelu vsaj 2 uri, šele nato jo ponudimo s stepeno sladko smetano.

Pita je pečena, ko je na sredini še nekoliko mehka, vendar nikakor ne sme biti tekoča. Če je preveč pečena, nadev razpoka, kar je napaka, pri premalo pečenem pa se sesede in dobimo na sredini vdolbino. Pravilno pečena pita se med hlajenjem učvrsti in povsem poravna.

Več receptov za jedi iz buč najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/buce-bucne-jedi/