Slastni por s hrustljavo skorjico

9 oktobra, 2023
0
0

Uporabimo ga lahko za slastno pito v kombinaciji z rukvico in vloženimi artičokami (poskusite kdaj tudi kaj drugačnega!), ali pa specite por s sirom, potresen z lističi timijana. To je odlična priloga, popolna za k nedeljski pečenki ali pa samostojen obrok z veliko solate.

Pita z rukvico, porom in artičokami

Sestavine (za 8 porcij): za testo: 185 g moke, 40 g koruznega zdroba, 100 g masla, 1 jajce, ščepec soli; za nadev: 2 žlici oljčnega olja, 2 stebli pora, 100 g rukvice (rukole), 2 jajci, 125 ml sladke smetane, 100 g artičok v slanici, 10 g parmezana, sol, beli poper
Naredimo testo. Moko, sol, koruzno moko in maslo dobro premešamo, dodamo jajce in zgnetemo v gladko testo. Zavijemo ga v folijo za ohranjanje svežine in damo za 2 uri v hladilnik.
Nato testo razvaljamo približno 3 mm na debelo in z njim obložimo pravokotni pekač za pite v velikosti 11 × 35 cm. Dno testa večkrat prebodemo z vilicami in pečemo 10 minut v pečici, segreti na 190 stopinj.
Potem se lotimo priprave nadeva. Oljčno olje segrejemo v ponvi, dodamo opran in na rezine narezan beli del pora, malo posolimo ter ga pražimo približno 20 minut, da se zmehča. Očiščeno rukvico damo za nekaj trenutkov v vrelo vodo, potem pa jo odcedimo in potopimo v hladno vodo, da jo na hitro ohladimo, in jo znova odcedimo. Dobro odcejeno rukvico drobno sesekljamo. Jajce in sladko smetano gladko razmešamo, dodamo sol, poper in sesekljano rukvico ter premešamo. Artičoke prerežemo na polovice in jih damo na papirnato brisačo, da se nekoliko osušijo.
V pečeno podlago iz testa najprej razporedimo prepražen por, nanj nadevamo jajčno zmes z rukvico, po vrhu lepo zložimo polovičke artičok in potresemo z naribanim parmezanom. Pečemo približno 30 minut pri 180 stopinjah. Pečeno pito narežemo na primerne kose in ponudimo. Lahko jo malo pokapamo z mešanico oljčnega olja in limonovega soka.

Por s sirom

Sestavine: 600 g pora (približno 3 srednje velika porova stebla), očiščenega in narezanega na 2 cm široka kolesca, 50 g masla, 50 g moke, 500 ml mleka, 100 g naribanega zrelega cheddarja ali starane gavde, 1 žlička gorčice s semeni, 50 g krušnih drobtinic, 2 žlički listov timijana
Pečico segrejemo na 220 stopinj. Por stresemo v mrežico za kuhanje v sopari, soparimo ga od 6 do 8 minut, dokler se ne zmehča. Medtem v ponvi segrejemo maslo in moko ter mešamo, dokler ne dobimo nekoliko goste zmesi. Postopoma dolijemo mleko in nenehno mešamo, dokler ne porabimo vsega mleka. Kuhamo še od 2 do 3 minute, dokler se omaka nekoliko ne zgosti. Vmešamo večino zrelega cheddarja ali gavde, gorčico in nekaj začimb. V sopari kuhan por stresemo v sirovo omako, nato pa vse skupaj stresemo v okrogli model ali kvadratni pekač. Potresemo z drobtinicami, timijanom in preostalim sirom, nato pa pečemo 20 minut, dokler ne postane površina po vrhu zlata in hrustljava. Preden pečeni por s sirom ponudimo, naj bo v pekaču še približno 5 minut. Na receptu na sliki je dodana še druga zelenjava.