Jušni dodatki so pika na i

28 oktobra, 2020
0
0

Še vedno so najboljši doma narejeni rezanci, krpice in druge zakuhe, narejene iz rezančnega testa. Čisti goveji ali piščančji juhi lahko dodamo tudi stepeno ali skrknjeno jajce. Lahko pa naredimo fritate, mesne štrukeljce, dodamo različne štrukeljce, žličnike in še veliko je tega.

Mesni štrukeljci

Sestavine: za testo: 150 g moke, 1–2 jajci, približno ½ l mleka, sol, olje za peko; za nadev: 30 g olja, 30 g čebule, 100 g pečenega mesa, 100 g špinače, 3 stroki česna, peteršilj, 1 jajce, sol, poper; za paniranje: 1 jajce, 80 g moke, 100 g drobtin, olje za cvrenje

Iz jajc, moke, mleka in soli naredimo  žvrkljano testo za palačinke in jih spečemo.

Potem naredimo nadev: Na olju prepražimo sesekljano čebulo, nato dodamo zmleto meso, dušeno špinačo, sesekljan česen in peteršilj. Ko se zmes malo ohladi, ji dodamo jajce, posolimo in popopramo. Namažemo palačinke in jih zvijemo. Narežemo jih na 2 cm široke rezine, jih paniramo v moki, jajcu in drobtinicah in ocvremo.

Ocvrte rezine

Sestavine: 2–3 stare žemlje, 1–2 jajci, ščepec soli in maščoba za cvrenje

Žemlje razlomimo in jih razrežemo na rezine. V skledico ubijemo 1 ali 2 jajci (če vzamemo samo 1 jajce, prilijemo 1–2 žlici mleka), jih posolimo, stepemo in vanje pomočimo narezane rezine. Ko se dobro napojijo, jih v ogreti maščobi zlato rumeno ocvremo. V juho jih vložimo, tik preden jo ponudimo.

Stepenemu jajcu lahko dodamo tudi malo drobno narezanega drobnjaka ali naribanega muškatnega oreščka.

Ajdovi žličniki

Sestavine: 30 g surovega masla, 1–2 jajci, sol, 60–80 g ajdove moke

Maslo z rumenjaki penasto razmešamo. Posolimo in dodamo sneg iz beljakov in presejano ajdovo moko. Rahlo premešamo. Z žlico delamo žličnike in jih zakuhavamo v vrelo juho. Pustimo jih počasi vreti 10–15 minut.