Pijače za najbolj vroče dni

2 avgusta, 2022
0
0

Najboljše pijače v vročih dneh so preproste: zanje potrebujemo le čisto ledeno mrzlo vodo ali ledene kocke ter raznovrstno poletno sadje, kumare in zelišča, kot sta meta in bazilika. V njih ni pretirano veliko sladkorja. Lahko jih pripravimo brez sladkorja ali pa ga dodamo malo, tako za boljši okus.

Voda z limono in rožmarinom

Osvežilna naravna voda iz limonovega soka in vode z dodatkom rožmarina je prava pijača za poletni dan. Naredimo jo z ledenimi kockami ali pa le mrzlo vodo. V vodo vlijemo malo limonovega soka, dodamo na rezine narezano limono ali limeto in nekaj vršičkov svežega rožmarina.

Ta recept je zelo vsestranski, saj lahko za pripravo te vode uporabite limone ali limete. Če pa želite, da bi bila pijača nekoliko milejšega okusa, lahko uporabite tudi pomaranče ali grenivke. Voda z limono in rožmarinom je posebno primerna za letni čas, ker osvežuje in zaradi rožmarina tudi razstruplja obenem.

Mineralna voda s kumaro in meto

Ne boste verjeli, kako osvežilen je okus kumar v pijači. V mineralno vodo z lupilnikom za krompir narežemo nekaj tankih lističev kumare, vlijemo malo limoninega ali limetinega soka in dodamo žličko sladkorja ter nekaj lističev mete.

Pijačo iz teh sestavin pa lahko pripravimo tudi v mešalniku – blenderju. Kumaro operemo, olupimo, razpolovimo in ji odstranimo pečke. Narežemo jo na kocke, ki jih stresemo v blender. Sladkor zmešamo z limetinim sokom, da se stopi, mešanico pa nalijemo na kumare. Dodamo še baziliko in polovico ledenih kock. Vse skupaj zmešamo v gladko tekočino. Precedimo jo skozi gosto cedilo v vrč. Dodamo preostale ledene kocke in prelijemo z mineralno vodo. Premešamo in ponudimo.