Doma narejeni sladoled je najboljši

2 avgusta, 2022
0
0

Izbrana recepta sta iz knjige Ledene sladice, v kateri boste našli polno zamisli in predlogov, kako naredimo sladolede, zmrzline in ledene sladice.

Sladoled z belo čokolado in borovničevim prelivom

Sestavine (za 4 kepice): za sladoled z belo čokolado: 220 ml mleka, 150 ml sladke smetane, 3 rumenjaki, 30 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 100 g bele čokolade

Mleko in sladko smetano vlijemo v kozico in na zmernem ognju zavremo. Rumenjake, sladkor in vaniljev sladkor penasto stepemo z električnim ročnim mešalnikom. Stepene rumenjake počasi dodajamo k mlečni masi in stepamo, da se zgosti in doseže 75 stopinj (približno 15 sekund). Pazimo, da masa ne zavre. Kozico odstavimo z ognja, da se masa začne ohlajati. Dodamo na koščke nalomljeno ali nastrgano belo čokolado in dobro premešamo. Ohlajeno maso prelijemo v strojček za izdelavo sladoleda in zamrznemo.

Če strojčka za izdelavo sladoleda nimamo, damo sladoledno maso v posodo, jo pokrijemo in zamrznemo v zamrzovalniku za najmanj 4 ure. Med zamrzovanjem sladoledno maso večkrat premešamo. Z žlico za sladoled oblikujemo kepice in jih prelijemo z borovničevim prelivom.

za borovničev preliv: 200 g borovnic, 40 g sladkorja

Borovnice in sladkor stresemo v kozico in na zmernem ognju podušimo, da se sladkor raztopi in preliv zgosti, približno 3 minute. Ohlajen preliv prelijemo po sladoledu.

Ledeni vaniljev puding

Sestavine: 2 zavitka vaniljevega pudinga, ½ lončka sladkorja v prahu, 2 lončka polnomastnega mleka, 1 ½ lončka sladke smetane

V večjo kozico vlijemo mleko in en lonček sladke smetane (pol lončka prihranimo). V drugo kozico vlijemo preostalo sladko smetano (pol lončka), primešamo vaniljev puding in sladkor v prahu ter dobro premešamo, da dobimo gladko maso. Obe masi dobro pomešamo in prelijemo v silikonske modelčke za izdelavo sladoleda na palčki. Sladoledni puding zamrzujemo najmanj 4 ure.

Veliko idej za pripravo domačega sladoleda in ledenih sladic boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/ledene-sladice