Marmelada iz muškatnega grozdja in jabolk

17 oktobra, 2023
0
0

Sestavine: 750 g jabolk, 750 g muškatnega grozdja, 1 kg sladkorja, 1 neškropljena limona, 2 nageljnovi žbici, 6 zrn kardamoma, 2 dl vode

Grozdje splaknemo in jagode obtrgamo. Jabolka olupimo, prerežemo jih na četrtine in jim odstranimo pečke. Limono prerežemo na pol in iztisnemo sok. Jabolka narežemo na tanke rezine in jih pokapamo z limonovim sokom. Sadje stehtamo. Na 1 kilogram sadja dodamo 750 gramov sladkorja.
V posodo za kuhanje vlijemo vodo in dodamo sladkor. Kuhamo do vretja. Pustimo vreti tako dolgo, da se sirup zgosti in se naredijo mehurčki. Nato dodamo sadje. Nageljnovi žbici in kardamom povežemo v krpico iz gaze in jo dodamo v posodo. Pustimo vreti eno uro. Večkrat premešamo. Iz marmelade odstranimo grozdne pečke in vrečko z začimbama.
Želiranje preverimo na krožniku, ohlajenem v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko povlečemo s prstom skozi, se vmes naredi prazen prostor. Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo jih in jih za kratek čas obrnemo narobe. Znova jih obrnemo, ohladimo in opremimo z nalepkami.