Grozdni kolač z nadihom pomaranče in cimeta

17 oktobra, 2023
0
0

Sestavine: 1 ½ lončka večnamenske moke*, ¾ čajne žličke pecilnega praška, ¼ čajne žličke soli, 2 veliki jajci, ⅔ lončka sladkorja, ⅓ lončka mleka, ¼ lončka ekstra deviškega oljčnega olja, ¼ skodelice stopljenega masla, 1 čajna žlička pomarančne lupinice, ½ čajne žličke cimeta, 2 lončka drobnega temnega grozdja, sladkor v prahu za posip
Pečico segrejemo na 180 stopinj. Pekač s snemljivim obodom namastimo in rahlo pomokamo ali pa obložimo s papirjem za peko.
Potem se lotimo priprave kolača. V skledi zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek in sol. Posebej v veliki skledi z ročnim mešalnikom stepemo jajca in sladkor, dokler masa ne naraste in postane svetlo rumena, to traja približno 3 do 4 minute. Dodamo mleko, olje, maslo, pomarančno lupinico in cimet ter mešamo, dokler ne dobimo enotne mase. Dodamo mešanico suhih sestavin, ki smo jo naredili prej. Po vrhu potresemo grozdne jagode. Maso vlijemo v pripravljen pekač.
Pečemo na srednji rešetki od 50 do 60 minut ali dokler zobotrebec, ki ga zapičimo v sredino kolača, ni čist, ko ga izvlečemo. Pustimo, da se torta 10 minut hladi v pekaču. Z nožem zaokrožimo po robu, da se testo loči od stene, potem kolač vzamemo iz modela, tako da snamemo obod. Počakamo, da se popolnoma ohladi. Pred serviranjem potresemo kolač s sladkorjem v prahu.
Če želite, da bi imel kolač močnejši okus po citrusih, lahko dodate tortni masi pomarančno in limonovo lupinico. Po tradicionalnem receptu je kolač narejen brez cimeta.

Pomembno je, da izberemo majhne grozdne jagode. Če so jagode prevelike, jih ne režite, ker bo tako testo premokro. Kolač lahko hranite v nepredušno zaprti posodi v hladilniku do enega tedna, lahko pa ga zamrznete in porabite najpozneje v enem mesecu.

* 1 lonček – približno 235 ml

Can Stock Photo+-