Kolač z bučnim oljem, semeni in čokoladnim oblivom

17 oktobra, 2023
0
0

Ponudimo ga s čokolado, pravi Mojca Koman, avtorica odlične knjige Buče in bučne jedi. Poleg tega kolača smo iz njene knjige izbrali tudi bučni »pomfrit«: začinjene bučne palčke spečemo v pekaču v pečici in tako lahko ponudimo zelo okusen, a zdrav prigrizek.

Sestavine za kolač: 4 jajca, 180 g sladkorja, 1 dl bučnega olja, 2 dl mleka, 3 žlice ruma, 200 g moke, vrečka pecilnega praška, 70 g mletih bučnih semen; in še: maščoba, ostra moka ter 20 g grobo mletih bučnih semen za model
sestavine za čokoladni ganaš: 125 g sladke smetane, 125 g jedilne čokolade, 30 g medu
Model za šarkelj namastimo in dobro potresemo z grobo mletimi semeni, nazadnje pa še poprašimo z ostro moko, da res zapolnimo vso površino modela.
Pečico vključimo na 170 stopinj. V prvi posodi stepemo beljake v čvrst sneg, mu dodamo žlico sladkorja od celotne količine, stepamo še minuto, da je sneg res čvrst in bi ga lahko rezali. Prihranimo.
V drugi posodi hitro penasto stepemo rumenjake s sladkorjem, da lepo narastejo in posvetlijo, nato prilijemo bučno olje, mleko in rum. Moko, pecilni prašek in mleta bučna semena posebej zmešamo.
Na zmes z rumenjaki naložimo sneg, ga potresemo s polovico mokaste zmesi, premešamo z metlico, nato vmešamo še preostanek. Naložimo v okrogel model za šarkelj, pogladimo in previdno postavimo v segreto pečico.
Pečemo 45 minut, z zobotrebcem preverimo, ali je pečen. Pečen kolač pustimo, naj se 10 minut hladi v modelu, nato ga preobrnemo, odstranimo model in ohladimo na mrežici.
Za čokoladni ganaš v kozici skoraj zavremo sladko smetano, odstavimo, vanjo damo čokolado in med, premešamo, da se čokolada raztopi, nato med pogostim mešanjem hladimo pri sobni temperaturi. Za tekočo omako potrebujemo vsaj pol ure hlajenja.

Opomba: Čokoladni ganaš (ganache) je zelo uporaben čokoladni obliv. Za to sladico pustimo še nekoliko tekočega, da je kot gosta omaka, v katero pomakamo koščke kolača. Lahko pa ga pustimo hladiti kakšno uro dlje in se toliko zgosti, da z njim oblijemo kolač. Kolač pa je odličen tudi le posut s sladkorjem.

Vse polno receptov za poletne in rumene jesenske buče ter sladice in jedi iz bučnega olja in semen boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/buce-bucne-jedi/