Kompoti, ki jih vkuhavamo jeseni

17 oktobra, 2023
0
0

Domači češpljev kompot

Sestavine: 2 kg češpelj, 1 kg sladkorja, 0,5 l rdečega vina
Vsakega od opranih sadežev na več mestih prebodemo z zobotrebcem. Sladkor in vino zavremo ter v mešanici kuhamo sadje 10 minut. S sadjem napolnimo manjše kozarce, ga zalijemo z vročo mešanico do vrha in takoj zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Hruškov kompot

Sestavine: 2 kg hrušk, 0,5 sladkorja, 200 ml vode, 200 ml limonovega soka, cimetova skorja
Zdrave, še trde hruške operemo in skupaj z lupino narežemo na kocke. Vodo, sladkor in cimetovo skorjo zavremo, dodamo hruške in kuhamo 15 minut. Nazadnje dodamo še limonov sok. Še vroč kompot naložimo v segrete kozarce in jih takoj zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Dišeči kutinov kompot

Sestavine: 2 kg kutin, 0,5 kg sladkorja, 500 ml vode, 200 ml limonovega soka
Zrele in nekoliko uležane kutine olupimo in jih narežemo na krhlje ali kocke. Vodo, sladkor in sadje kuhamo tako dolgo, da se sadje zmehča. Ob koncu dolijemo limonov sok, premešamo ter kozarce takoj napolnimo do roba in zapremo s kovinskimi pokrovčki.

Kompot s koščki rumene buče

Sestavine: 1 kg jedilne buče, 500 ml vode, 80 ml kisa, 200 g sladkorja, 100 ml limonovega soka, 2 klinčka, cimetova skorja, 10 ml ruma
Posamezne kose buče olupimo, odstranimo jim semenje in jih narežemo na kocke. Vodo, sladkor, dišave in koščke buče kuhamo tako dolgo, da postanejo prosojni. Nato dolijemo kis, premešamo, napolnimo kozarce in jih takoj zapremo.

Veliko receptov za shranke boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/domaca-shramba/