Bruskete s sardelami

27 oktobra, 2023
0
0

Sestavine: 2 rezini starega kruha, 2 stroka česna, oljčno olje, 6–8 svežih sardel, rikota, čili, šopek bazilike, parmezan, sol
V možnarju stremo strok česna s šopkom bazilike in malo parmezana, nato prilijemo toliko oljčnega olja, da dobimo pesto primerne gostote. Ne sme biti preredek, niti pregost. Sardele očistimo in odstranimo hrbtno kost, čili drobno nasekljamo.
Na rešetki ali ponvi za žar na hitro spečemo sardelne fileje, spečeni so že po dobri minuti na vsaki strani, postavimo jih na stran. Zdaj opečemo še rezini kruha z obeh strani, da dobita tako imenovano »pižamo«.
Popečen kruh (najboljši je star dan ali dva) natremo z drugim strokom olupljenega česna, nato po vrhu namažemo pesto, čezenj pa damo malo rikote. Nanjo položimo pečene sardele, jih malce posolimo ter potresemo še z drobno nasekljanim čilijem in lističi sveže bazilike. Po želji brusketo pokapamo še z oljčnim oljem.
To je odlična začetna jed ali lahka večerja ob kozarčku ohlajenega roséja. Za hitrejšo in preprostejšo izvedbo lahko seveda uporabite tudi pripravljen pesto. Naj bo kakovosten! Namesto sardel pa poskusite še s kakšno drugo ribo.

Iz morja v lonec je knjiga preprostih in odličnih, preskušenih receptov za pripravo morskih jedi. Več na: https://zalozba.kmeckiglas.com/iz-morja-v-lonec/