Polnjeni lignji

27 oktobra, 2023
0
0

Sestavine (za 2 osebi): 2 srednje velika jadranska lignja, 2 kuhana krompirja, nekaj kaper, oljk in česna, peteršilj, limona, blitva, oljčno olje, brizg belega vina
Lignja očistimo tako, da izvlečemo glavo z drobovino vred in mu izpulimo hrbtno pero. Kožo pustimo, iz glave odstranimo drob in kljunček. Iz kuhanega krompirja, kaper, peteršilja, blitve in oljčnega olja zamešamo maso za polnjenje lignjev.
Lignjevo »vrečko« napolnimo s polnilom do dveh tretjin, ker ima ligenj grdo navado, da se med kuhanjem skrči. Polnjenemu lignju z zobotrebcem pripnemo glavo z lovkami nazaj. Da bo lep.
Polnjena lignja pečemo v ponvi skupaj s kaprami, česnom in oljkami. Ponev pokrijemo. Po petih minutah lignja obrnemo in dodamo brizg vina, nato ponev spet pokrijemo. Pečemo še dobrih 5 minut, nato lignja prestavimo na krožnik, nekajkrat prečno zarežemo vanju in ponudimo skupaj z omako.

Za nadev lahko uporabite tudi blitvo s krompirjem, če je ostala od prejšnjega dne. Ali pa karkoli drugega, pomembno je le, da je že skuhano, ker se nadev v lignju ne bo skuhal.

Veliko receptov za pripravo morskih jedi boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/iz-morja-v-lonec/