Ajdovi štruklji s kostanjevim nadevom

11 novembra, 2022
0
0

Sestavine: za testo: 200 g ajdove moke, 180 g polnozrnate moke, 50 g masla, 1,25 dl mleka, 25 g sladkorja, 15 g kvasa, sol; za nadev: 230 g pretlačenega kuhanega kostanja, 25 g masla, 1,5 dl kisle smetane, 50 g sladkorja, 25 g medu, 3 žlice mletih mandljev, cimet, 2 žlici piškotnih drobtin, 2 rumenjaka; za zabelo: maslo, drobtine

Ajdovo moko nekoliko poparimo z rahlo slano vodo in pustimo, da se ohladi. Kvas raztopimo v mlačnem mleku, ki smo mu dodali malo sladkorja. Ajdovo moko zmešamo s polnozrnato moko, dodamo mleko s kvasom, stopljeno maslo in preostali sladkor. Pustimo vzhajati od 20 do 30 minut.

Testo damo na delovno površino, posujemo z malo moke, rahlo potlačimo (nič ne gnetemo) in razvaljamo na želeno debelino. Namažemo ga z nadevom (zmešamo vse sestavine za nadev, da dobimo srednje gost nadev) in zvijemo.

Štrukelj kuhamo 25 minut v vreli slani vodi, zavit v pomaščeno aluminijasto folijo. Kuhani štrukelj vzamemo iz vode, razvijemo folijo in ga narežemo. Kose položimo na segret pladenj, potresemo s prepraženimi drobtinicami in ponudimo takoj.