Cvetovi kapucinke in kozji sir

3 maja, 2016
0
0

Oranžni in rumeni cvetovi kapucinke so pri nas še vedno bolj znani kot okrasni, čeprav so zelo uporabni tudi v kuhinji. Kapucinka ima pikanten, rahlo pekoč okus, ima pa tudi zdravilne učinke, saj deluje kot naravno zdravilo proti prehladu in zvečuje odpornost organizma. V kuhinji jo lahko uporabimo za okras, v solatah, iz nje pripravljamo juhe in še marsikaj. Zelo dobro se ujame z okusom kozjega sira, ki mu doda pikantno noto.

Za solato s kapucinko in kozjim sirom si pripravimo tele sestavine: 300 g svežega kozjega sira, 2 žlici kisa, 1 žlico oljčnega olja, sol, poper, 4 cvetove kapucinke, 4 mlade listi kapucinke. Paradižnik operemo in narežemo kolesca. Sir narežemo na majhne kocke. Liste in cvetove kapucinke narežemo na trakove in potresemo po solati. Sol in poper umešamo v kis. Solato prelijemo z oljčnim oljem, mešanico začinjenega kisa in prelijemo solato. Zmešamo in okrasimo s celimi cvetovi kapucink.

Za lahek prigrizek pripravimo cvetove kapucink, polnjene s kozjim sirom ali skuto. Potrebujemo: kozji sir ali navadno skuto in sesekljamo šunko in lističe sveže špinače. Vmešamo v sir in rahlo posolimo. Napolnimo cvetove kapucinke. Krožnik okrasimo z listi kapucink in položimo nanje polnjene cvetove, zraven ponudimo rezine popečenega kruha. Lahko pa kozji sir ali skuto zmešamo s sesekljanimi zelišči z vrta in z mešanico napolnimo cvetove.

Ali pa hlebček svežega kozjega sira okrasimo letnemu času primerno: vanj vtisnemo lističe kapucinkinih cvetov, ki bodo okus sira dopolnili z rahlo pikantnostjo. Po krožniku potresemo mlade zelene liste kapucink in robidnic, ki zorijo v teh dneh.