Zgodbe s krožnika

14 maja, 2021
0
0

Mateja Delakorda je kulinarična novinarka in urednica, ki v prostem času razvija recepte, Kristina Smodila pa grafična oblikovalka, stilistka in fotografinja. Svoje kulinarične zgodbe in recepte objavljata pod imenom Zgodbe na krožniku.

Zase pravita: »Dve tehtnici, ki ju je uravnovesila ljubezen do dobre in lepe hrane, zato skupaj spoznavata lepoto življenja z zgodbami na krožnikih. Če nama postavite slasten izziv, sva nepremagljivi. Na blogu objavljava recepte fotogeničnih jedi, ki nas razveselijo s polnimi okusi in preprosto pripravo, zelo radi pa obiščeva butične kulinarično obarvane lokacije ter destinacije, ki so nama v navdih. Doživete vtise in nepozabne trenutke deliva v sliki in besedi.« Njun blog Zgodbe na krožniku najdete na: wwwzgodbenakrozniku.si.

V knjigi boste našli recepte za cheesecake z borovnicami, pito z gozdnimi sadeži, ocvrte kroglice castagnole, ki so slastne, potresene s sladkorjem ali polnjene s čokolado, domač čokoladni puding s švicarsko meringo, kuhane hruške v bezgovem sirupu z domačo vaniljevo omako, švedske zavozlanke, debelušne princeske po nordijsko, pavlovo z jagodami in še kaj. Zdaj, ko na vrtu še ni svežih jagod in v gozdovih borovnic, pa smo vam izbrali njun recept za narobe obrnjen kolač s pomarančo in karamelo. Naj vam tekne.

Narobe obrnjen kolač s pomarančo in karamelo
za pekač premera 24 cm

Sestavine za podlago: 2 pomaranči, 150 g sladkorja, 6 žlic vode, 50 g masla, ščepec soli

Sestavine za kolač: 280 g moke, 1 žlička pecilnega praška, pol žličke sode bikarbone, ščepec soli, 120 g masla, 200 g sladkorja, 3 jajca, izvleček vanilje, naribana pomarančna lupinica, 200 ml mleka, sok 1 limone; in še: sladkor v prahu za posip

Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Okrogel pekač premažemo z maslom in oprane pomaranče narežemo na tanke rezine.

Nato naredimo karamelo, tako da v ponvici na srednji temperaturi segrejemo sladkor in 6 žlic vode ter občasno mešamo samo z nagibanjem ponve. Ko se mešanica obarva karamelno rjavo, odmaknemo ponvico s plošče ter vmešamo maslo in sol. Nastalo karamelo vlijemo v pekač.

Na dno nato v krogu zložimo rezine pomaranč, od sredine proti robu. Ni treba porabiti vseh, le toliko, da je dno prekrito.

Pripravimo še testo za kolač. Najprej zmešamo suhe sestavine: moko, pecilni prašek, sodo in ščepec soli. Posebej penasto zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajca, eno za drugim, nato še vaniljevo esenco in pomarančno lupinico.

Počasi mokri mešanici dodajamo suho mešanico in nato še mleko, sok limone in zmešamo le toliko, da nastane enotna masa.

Maso vlijemo v pekač ter pečemo 40 minut v pečici, ogreti na 180 stopinj. Kolač pustimo 10 minut na sobni temperaturi, nato ga zvrnemo iz pekača. Po želji ga posujemo s sladkorjem v prahu.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/sladice