Focaccia – dobra je sama ali k prigrizkom

14 maja, 2021
0
0

Pomemben korak pri njeni izdelavi je premaz z oljčnim oljem in uporaba svežega rožmarina. Je odličen prigrizek ali podlaga za namaze, mesne narezke in podobno.

V  izvirnem italijanskem receptu ji je dodan le rožmarin, vendar pa  je focaccia prava za tiste, ki radi pri receptih uporabite tudi domišljijo. Lahko ji namreč dodamo marsikatere začimbe ali zelenjavo. Lahko jo tudi lepo okrasimo s svežo zelenjavo, koščki paprike in češnjevimi paradižniki ter lističi bazilike ipd., vsem, kar bo kmalu zraslo na našem vrtu. V izvirnem receptu jo pripravimo v velikem pekaču, lahko pa je tudi okrogle oblike.

Sestavine za testo: 500 g pšenične moke, 1 vrečka suhega kvasa, 2 žlički soli, 7 g sladkorja, 300 ml mlačne vode, 50 ml oljčnega olja; za premaz: 100 g oljčnega olja, 2 ščepca grobe morske soli, 2 vejici rožmarina

V posodi z leseno kuhalnico zmešamo moko, kvas, sol in sladkor. V mlačno vodo vlijemo oljčno olje ter to mešanico vlijemo v posodo z moko in s kuhalnico premešamo vse sestavine, da se povežejo. Ko se vse sestavine povežejo, prenesemo testo na pomokano delovno površino in ga zamesimo.

Testo najbolje zamesimo tako, da ga s hitrimi potegi na koncih razvlečemo, potem pa preklopimo, to naredimo večkrat. Če se bo še vedno oprijemalo prstov, dodamo še malo moke in mesimo, vse dokler ne bo prožno.

Posodo, v kateri bo testo vzhajalo, premažemo z oljčnim oljem. Testo oblikujemo v kroglo, ga damo v pooljeno posodo in prekrijemo s prosojno folijo. Počakamo, da se njegova prostornina podvoji.

Veliki nizki pekač, ki ga dobimo že pri pečici, premažemo z oljčnim oljem, prenesemo nanj testo in ga razvlečemo, tako da prekrije vso površino. S prsti ali ročajem kuhalnice naredimo vanje enakomerne vdolbinice, ga premažemo z oljčnim oljem in znova prekrijemo s prosojno folijo. Pustimo ga, naj vzhaja eno uro.

Pečico segrejemo na 200 stopinj. Testo potresemo z grobo morsko soljo, v vsako vdolbinico pa nasujemo nekaj lističev rožmarina. Focaccio pečemo 30 minut, dokler skorjica ne porumeni.

Najboljša je sveža, spečena takoj. Lahko pa jo hranimo še dva dneva v zaprti  polivinilasti vrečki. Preden jo bomo ponudili, jo pogrejemo v pečici. Pečeno lahko tudi zamrznemo in jo tik pred uporabo pogrejemo v pečici.

V osnovnem receptu za focaccio je rožmarin, vendar ji lahko dodamo marsikaj: zelo dobra je z rožmarinom in česnom, dodamo ji origano, baziliko,  majaron, žajbelj, češnjeve paradižnike z origanom, črne oljke, kapre, kroglice mozarelle in podobno. Odlična je tudi s pečenim česnom, paradižnikom in rožmarinom ali pa s tankimi kolesci limone, rožmarinom in drugimi sredozemskimi začimbami.