Zelenjavna juha z opečencem

7 aprila, 2016
0
0

Zanjo potrebujemo: 200 g belega fižola, 400 g zelja ali ohrovta, 2 manjša pora, 1 manjši gomolj zelene, 2 majhna korenčka, 1 manjšo čebulo, 2 stroka česna, 8 žlic dobrega oljčnega olja, 4 rezine opečenca (toasta), 200 g paradižnika, sol, poper, ščepec rožmarina, ščepec materine dušice, 8 žlic dobrega oljčnega olja.

Fižol operemo, namočimo in ga pustimo namočenega čez noč v hladni vodi. Naslednji dan ga odcedimo in damo kuhat v 3 litre vode, pokrijemo in kuhamo približno pol ure. Pred koncem kuhanja fižol posolimo, ga odcedimo, vodo, v kateri se je kuhal, pa prihranimo.

Očistimo zelje ali ohrovt, ga narežemo na tanke rezance, operemo in na kolesca narežemo por. Očistimo zeleno, korenje in olupimo čebulo. Vso to zelenjavo narežemo na drobne koščke, iztisnemo česen in vse skupaj zmešamo.

Na 4 žlice segretega oljčnega olja damo mešano zelenjavo in začimbe, potem ko se nekoliko zmehča, zalijemo z 1,2 l vode, v kateri se je kuhal fižol, dodamo nasekljan paradižnik in pustimo, da se kuha na šibkem ognju približno 40 minut. Deset minut pred koncem dodamo fižol, posolimo in popopramo. Rezine opečenca narežemo na manjše kocke in jih na hitro opečemo na oljčnem olju, da postanejo rahlo hrustljave. Preden bomo juho ponudili, damo kocke opečenca na krožnik, čeznje pa nalijemo juho. Nazadnje jo začinimo z nekaj kapljicami oljčnega olja.