Slaščice, ki dišijo

29 decembra, 2021
0
0

Medenjakove smrečice

Potrebujemo:  500 g ržene moke, 300 g sladkorja (lahko tudi več), 260 g slivove marmelade (Bakina Tajna ali kaj podobnega), 400 ml mleka, 100 ml sladke smetane, 2 žlički sode bikarbone, 1 zavitek začimb za medenjake (ali več, če vam ugaja); za preliv: stopljena temna čokolada in poljuben posip

Moko presejemo v skledo, dodamo sladkor in sodo bikarbono, začimbno mešanico za medenjake in premešamo. V drugi skledi pomešamo mleko, sladko smetano in slivovo marmelado ter primešamo suhim sestavinam. Na hitro premešamo, lahko ročno z lopatko ali mešalnikom z nastavkom za testo. Testo bo lepljivo in gosto. Mase je ravno prav za klasičen podolgovat ozek pekač s snemljivim obodom. Pečemo pri 160 stopinjah od 30 do 35 minut.

Pečen biskvit vzamemo iz modela in ga narežemo na trikotnike. Po vrhu vsakega trikotnika kanemo malo stopljene čokolade in potresemo perlice, mrvice, kar koli, kar pričara praznično ozračje.

Mehki medenjaki

Sestavine: 125 ml medu, 2 žlici sladkorja, 3 žlice marelične marmelade, 2 jajci, nekaj kapljic mandljevega izvlečka (lahko tudi izpustimo), 1/2 žličke pecilnega praška, 1/4 žličke sode bikarbone, 500 ml moke (2 skodelici po 250 ml), 2–3 žličke začimbne mešanice za medenjake

Moko presejemo v večjo skledo, dodamo vse suhe sestavine in dobro premešamo. Nato dodamo še razžvrkljani jajci in marelično marmelado ter po želji še mandljev izvleček. Dobro premešamo, še bolje, da pregnetemo z rokami, da se vse sestavine dobro povežejo. Pustimo, naj počiva 10 minut. 

Testo bo zelo lepljivo. Tako mora biti! Zajemamo ga z žlico in polagamo na plitev pekač, prekrit s papirjem za peko. Testo se bo med peko lepo razširilo v lepe, okrogle medenjake. Pazimo, da je med njimi dovolj presledka. Medenjake pečemo pri 180 stopinjah od 8 do 10 minut.