Hladni novoletni bife

29 decembra, 2021
0
0

Za narezke pripravimo okrasne deske, morda iz oljčnega ali kakšnega drugega lesa z zanimivo strukturo, lepe stare skodelice, lahko so bele ali steklene, ali pa tudi v rdeči in zeleni barvi praznikov. Pripravimo mizo, na kateri bodo čim bolj raznovrstni prigrizki: razna nabodalca, narezki, sir, sadje, tartarski biftek, razne solate in še marsikaj. Čim bolj raznovrstna je tako pripravljena miza, tem boljše je. Na njej bo vsakdo našel kaj zase, pa tudi gospodinja si bo lahko po vseh pripravah nekoliko oddahnila.

Ogrska salama z orehovim sirom

Sestavine: ogrska salama, topljeni sir z orehi, kisle kumarice, liptovski sirni namaz, opečenec

Na narezan rezine salame položimo kocke sira in vsako rezino salame zapognemo tako, da sprednja stran sira ni pokrita. Na vrh položimo majhne kisle kumarice. Na nekoliko daljše nabodalce nabodemo na kroge narezane rezinice opečenca, premazane z liptovskim sirom, nato  salamo s sirom, končamo pa s kislo kumarico. Konica nabodalca naj ne gleda skozi. Nabodala zabadamo na podlago tako, da so živila na vrhu in jih gostje primejo spodaj, lahko pa jih postavimo v kozarce.

Gorenjska suha klobasa z ementalskim sirom

Sestavine: suha klobasa, ementalski sir, ostružki svežega hrena, gorenjska zaseka za namaz, kisli kruh

Kvadratne rezinice kislega kruha namažemo z zaseko, nanjo polagamo ploščice ementalskega sira, kolesca suhe klobase in ostružke svežega hrena. Poljubno okrasimo in z nabodalcem prebodemo do dna, če so rezine samostoječe, oziroma tako, da gleda konica nabodalca toliko čez, da jih lahko zabodemo.

 

Ocvrti škampovi repki na nabodalu

Sestavine: 500 g škampovih repkov, začimbe za ribe, limonov sok, sol, moka, jajca, drobtine za paniranje, olje za cvrenje

Očiščene škampove repke posolimo, potresemo z ribjo začimbo, pokapamo z limonovim sokom ter paniramo v moki, jajcih in drobtinah. Na lesena nabodala nabodemo škampove repke tako, da ostane vrhnji del prost za prijem. Ocvremo, dobro odcedimo in ponudimo tople, lahko tudi z eno od majoneznih omak.

Dimljeni sir in grozdje

Sestavine: dimljeni sir, grozdje, rezine kislega kruha, skutni namaz

Na koščke kislega kruha, namazanega s skuto, položimo košček dimljenega sira. Nanj postavimo grozdno jagodo, poljubno okrasimo in z nabodalcem prebodemo do dna, če so samostoječa. Če niso, pazimo, da gleda konica nabodalca dovolj skozi, da ga lahko zabodemo.

Krekerji z jetrno pašteto

Sestavine: okrogli krekerji, kuhana jajca, jetrna pašteta (kupljena), maslo, sesekljana zelišča (peteršilj, drobnjak, majaron), sveža paprika, zeleni lističi korenja

Na krekerje položimo na kolesca narezana jajca in nanje nabrizgamo jetrno pašteto, ki smo ji primešali malo masla in sesekljana zelišča. Po vrhu jih okrasimo z  vejico peteršilja in na kocke narezano svežo papriko.

Ocvrte rezine z zeliščno skuto

Sestavine: 40 tankih okrogli rezin opečenca premera 3 cm, 200 g zeliščne skute, 2 jajci, moka, maščoba za cvrenje

Polovico okroglih kruhovih rezin namažemo z zeliščno skuto. Pokrijemo s preostalimi rezinami kruha ter povaljamo v moki in razžvrkljanih jajcih. Ocvremo v vroči maščobi in ponudimo še tople v papirnatih skodelicah. Vsak ocvrti prigrizek prebodemo z nabodalcem.