Rabarbarin sirup

30 maja, 2022
0
0

Z rabarbaro lahko pripravimo marsikaj, na primer zavitek ali sirup, ki ga razredčimo z vodo in nas bo v poletni vročini odžejal in osvežil. S tem sirupom lahko prelijete tudi torte ali palačinke in ga dodate v čaj.

Za rabarbarin sirup otrebujemo: približno 8 stebel rabarbare, 1/4 skodelice vode, 4 majhne limone, približno 600 g sladkorja

Za pripravo sirupa uporabimo raje rdečo rabarbaro – dala mu bo rahlo malinasto rožnato barvo. Stebla rabarbare operemo in odstranimo konce, nato jih olupimo. Narežemo jih na koščke. Rabarbaro damo v ponev in jo prelijemo z vodo. Zavremo, in ko zavre, rahlo kuhamo še približno 10 minut, tako da se rabarbara povsem razpusti. Precedimo skozi cedilo in sok prelijemo v posodo. Limono prerežemo na pol in iztisnemo sok (približno 250 ml). V ponev vlijemo stisnjen limonov sok, zmešamo s sokom rabarbare in dodamo sladkor.

Premešamo in postavimo na štedilnik – vse mešamo, dokler se sladkor ne raztopi. Sirup ne sme zavreti. Kuhamo ga približno uro in pol. Peno poberemo z njega. Potem ga prelijemo v steklenico, ki jo, potem ko se sirup ohladi, shranimo  v hladilnik. Če boste pripravili sirup za zimo, ga ne pozabite pasterizirati.

Ali ste vedeli, da listnih pecljev rabarbare ne režemo, ampak jih kar zavijemo? Nikoli ne potrgamo vseh stebel iz šopa rabarbare pa tudi stebla nabiramo, ko so dolga najmanj 25 cm. Tako se bo lahko rabarbara obnavljala vso rastno sezono.