Odlični zelenjavni rižoti

16 avgusta, 2023
0
0

Rižota s pršutom in oljkami

Sestavine: 320 g riža za rižoto, 150 g pršuta, 2 pločevinki paradižnika, 2 žlici kaper, črne oljke po okusu (vsaj 10), glavica česna, 1 dl belega vina, 1,5 litra vroče vode, oljčno olje

Pršut narežemo na manjše koščke. Česen očistimo in stremo. Stresemo ga v ponev, dodamo pršut, prilijemo žlico olja in pražimo minuto, da zadiši.
K česnu damo riž, počakamo minuto, da vsa zrna obda toplota, nato ga prelijemo z vinom. Krepko premešamo in kuhamo toliko časa, da voda izpari.
Zdaj postopno prilivamo paradižnik iz pločevink in nato še vročo vodo, zajemalko po zajemalko, in vsakokrat počakamo, da izpari večina tekočine, preden dodamo novo.
Malo pred koncem med rižoto vmešamo oljke, kapre, rižoto pa po okusu previdno dosolimo. Kuhano rižoto takoj ponudimo z zeleno solato, v sezoni pa s kumarično.

V tej rižoti brez težav uporabimo navadno vodo namesto jušne osnove, saj je rižota zaradi dodatkov že sama po sebi močnega okusa.

Rižota z grahom in meto

Sestavine: 320 g riža za rižoto, večja bela čebula, krepak šop metinih listov, 400 g oluščenega graha, 2 žlici masla,1 dl belega vina, 1,5–1,75 l piščančje jušne osnove, sol, 50–100 g parmezana

Jušno osnovo zavremo. Parmezan naribamo, čebulo drobno narežemo.
V vrelo osnovo stresemo mladi grah in pokritega kuhamo 5 minut. Nato polovico graha in približno 0,5 l osnove zlijemo v mešalnik za smutije, dodamo liste mete in vse skupaj zmeljemo v kremno juhico.
V globoko ponev damo prvo žlico masla in na njem svetlo prepražimo čebulo. Dodamo riž, dobro premešamo in počakamo minuto, da vsa riževa zrna objame toplota.
Prilijemo vino, premešamo in počakamo, da tekočina izpari. Nato prilijemo prvo zajemalko jušne osnove in to ponavljamo, da porabimo skoraj vso osnovo. Vsakokrat počakamo, da vsa tekočina izpari, preden prilijemo novo zajemalko osnove. Po potrebi solimo.
Proti koncu prilijemo grahovo juhico in prav pri koncu še preostala grah iz osnove. Krepko premešamo, dodamo preostalo žlico masla, vmešamo še parmezan in odstavimo. Ponudimo takoj. To je zelo hranilna zelenjavna rižota, ki ji v obroku dodamo še sočno solato.

Poskusite kdaj meto nadomestiti s pehtranom in brizgom soka limone.

Veliko raznih receptov za jedi z rižem boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/jedi-z-rizem/