Kako lahko pripravimo lisičke

15 avgusta, 2023
0
0

Pita z lisičkami in timijanom

Sestavine (za 4 osebe): 350 g svežih lisičk, 1 plošča listnatega testa, 150 g naribanega sira gruyère, 1 rdeča čebula, 6 vejic timijana, 1 biolimona, 1 rumenjak, 2 žlici masla, 100 g crème fraîche ali zelo goste kisle smetane (npr. mileram 30 % ali polnomastni grški jogurt), 2 jajci, sol, poper
Pečico segrejemo na 200 stopinj. Lisičke očistimo in jih narežemo na rezine. Čebulo olupimo in narežemo na kolesca. Sveže lističe timijana potrgamo z vejic in jih prihranimo. Iztisnemo limonov sok. Sir grobo naribamo.
Listnato testo razvaljamo na velikost pekača (ali okroglega modla) in ga obložimo z njim do zgornjega roba. Testo na dnu pekača z vilicami precej na gosto večkrat prebodemo. Rumenjak stepemo in z njim premažemo testo. Pečemo pri 200 stopinjah približno 10 minut.
Medtem damo v ponev maslo in ga segrevamo na srednje močnem ognju. Na segreto maslo stresemo lisičke in jih pražimo na močnem ognju približno 8 minut. Dodamo čebulo, začinimo s soljo in poprom ter pražimo, dokler se čebula ne zmehča, nato ponev odstavimo z ognja.
V skledi zmešajmo naribani sir gruyère, crème fraîche, nastrgano limonovo lupinico in jajci. Začinimo s soljo in poprom ter dodamo lističe timijana. Pečeno listnato testo namažemo s to narejeno mešanico, po vrhu potresemo narezane lisičke in pečemo pri 200 stopinjah približno 10 minut ali dokler ne postanejo lisičke zlato rjave.

Stročji fižol z lisičkami

Sestavine: 1 žlica oljčnega olja, 450 g svežega stročjega fižola, 170 g očiščenih lisičk, 2 žlici suhega šerija, 1/4 skodelice sesekljanih orehov, 3 rezine sesekljane pečene slanine, sol in poper po okusu
Fižol oplaknemo, očistimo, prerežemo stroke na polovico in jih damo v velik lonec z vrelo vodo ter kuhamo na zmernem ognju približno 5 do 7 minut ali dokler se ne zmehčajo.
Medtem lisičke očistimo, jih po potrebi operemo pod tekočo vodo, da z njih odstranimo umazanijo, in jih grobo nasekljamo.
V veliki ponvi segrejemo oljčno olje in dodamo lisičke. Pražimo jih, občasno premešamo, dokler nekoliko ne porjavijo in odvečna voda ne izhlapi. Dodamo šeri in pražimo 2 minuti oziroma dokler večina šerija ne izhlapi. V ponev dodamo stročji fižol, slanino in orehe. Ogenj ugasimo in vse skupaj premešamo. Po potrebi začinimo s soljo in poprom. Ponudimo toplo.