Somlojski žličniki – čudovita madžarska sladica

5 avgusta, 2023
0
0

Sestavine (za 10 do 12 oseb): za preliv: 100 g orehov, 80 g rozin, 1 dl ruma
za biskvitno testo: 8 jajc, 160 g moke, 160 g sladkorja, 40 g orehov, 20 g kakava
za rumeno kremo: 0,5 l mleka, 1 vaniljev strok, 4 rumenjaki, 30 g moke, 100 g sladkorja, želatina
za sirup: 200 g sladkorja, 3 dl vode 1,5 dl ruma, 20 g kakava, pomarančna in limonova lupinica, 80 g malinove ali marelične marmelade, 300 g stepene sladke smetane, 3 skodelice čokoladnega preliva

Dan prej namočimo v rum rozine in zmeljemo orehe. Za biskvitno testo najprej stepemo beljake in počasi dodajamo sladkor, da dobimo trd sneg. Dodamo rumenjake in moko. Testo razdelimo na tri enake dele. Prvemu dodamo 40 g orehov, drugemu kakav, tretjemu pa ničesar. Pri srednje visoki temperaturi v pečici vsakega posebej spečemo tri za prst debele biskvite.
Za rumeno kremo segrejemo mleko, ki smo mu dodali vaniljo, rumenjake, sladkor, moko in po potrebi želatino.
Za sirup zmešamo sladkor s 3 dl vode s pomarančno in limonovo lupinico ter 15 minut segrevamo, da se sladkor raztopi.
Sestavljanje: Biskvit z orehi pokapamo s tretjino sirupa in prekrijemo s tretjino orehov in rozin. Sledi tretjina rumene kreme. Na njo položimo kakavov biskvit in nadaljujemo kot prej. Na koncu pokrijemo še z zadnjim biskvitom, ga premažemo z marmelado in z rumeno kremo ter okrasimo s kakavom. V hladilniku naj počiva nekaj ur.
Somloške žličnike lahko ponudimo na steklenih krožnikih ali v skledicah. Razdelimo jih z žlico in damo na sredino skledice ali krožnika. Po vrhu okrasimo s stepeno sladko smetano in prelijemo s čokoladnim prelivom.