Dišeča metina potica

22 junija, 2023
0
0

Vsak letni čas prinaša nove nadeve, poleti so to nadevi z raznimi cvetovi in dišavnicami. Recept je izbran iz knjige kuharskega mojstra Andreja Goljata Potice, ki vam v svoji kuharici ponuja razne kombinacije nadevov in vrst testa.

Nadev iz mete

Sestavine: testo iz bele moke; za nadev: 100 g svežih metinih listov (suhih potrebujemo le 10–20 g), 100 g masla, 150 g sladkorja, 150 g pretlačene skute, 50 g svežih belih krušnih drobtinic, 1 jajce, 50 g mletih mandljev, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, limonova lupinica

Maslo in sladkor penasto umešamo, dodamo pretlačeno skuto, jajca, mlete mandlje, vaniljev sladkor in limonovo lupinico. Namažemo po testu. Potresemo s sesekljano meto in drobtinicami. Temperatura nadeva naj bo enaka temperaturi testa. Tesno zavijemo, položimo v pripravljen model ali pekač, prebodemo in vzhajamo. Pred peko na tanko premažemo z zmesjo mleka in jajc, pazimo, da ne zapolnimo luknjic, ki smo jih naredili pri prebadanju.
Pečemo 50 minut pri temperaturi 190 stopinj v navadni pečici, 175 stopinj v ventilacijski pečici, 2–3 stopnje v plinski pečici.

Testo iz bele moke za potico

Sestavine: 500 g bele moke (tip 400 ali 500), 30 g kvasa, 120 g surovega masla, 80 g sladkorja, 5 rumenjakov, približno 2 dl mleka, rum, nastrgana lupinica 1 biolimone, vaniljev sladkor ali aroma, sol

Moko presejemo v posodo in ji dodamo sol. V manjši posodi posebej v mlačnem mleku raztopimo kvas, v drugi posodi pa zmešamo jajca, sladkor, rum, vaniljev sladkor ali aromo in nastrgano limonovo lupinico. Segrejemo mleko in raztopimo maščobo.
Moki dodamo toplo mleko in premešamo. Dodamo zmes z jajci, sladkorjem, rumom in aromami. Znova premešamo, dodamo raztopljen kvas in maščobo. Iz vseh sestavin ugnetemo srednje gosto testo. zgnetemo ga le toliko, da postane prožno v notranjosti in gladko na površini. Pazimo, da se ne prijema posode in da ne zamesimo pretrdega testa. Količine mleka v testu ni mogoče natančno določiti, kajti vlažnost moke in velikost jajc nista vedno enaka. Testo pokrijemo s folijo za ohranjanje svežine in pustimo vzhajati. Vzhaja naj vedno pri sobni temperaturi. Količina testa naj se pri vzhajanju podvoji; enkrat ga premesimo.

Vsaka plastična posoda, ki se nepredušno zapre in je dovolj velika, je zelo primerna za vzhajanje, kajti vsa vlaga in toplota ostajata v posodi, to pa so idealne razmere.