Torta z maskarponejem in suhimi slivami

7 aprila, 2016
0
0

Alenka Kodele: Torte in tortice (Založba Kmečki glas)


Beljake s sladkorjem stepemo v trd sneg, narahlo vmešamo moko in orehe in maso nadevamo v tortni obroč premera 22 cm, obložen s papirjem za peko. Pečemo 15 do 20 minut pri 180 stopinjah. Pečen in ohlajen biskvit prečno prerežemo na dve plasti.

Biskvit: 3 beljaki, 90 g sladkorja, 60 g mletih orehov, 40 g polnozrnate moke

Slive z rdečim vinom: 200 g suhih sliv, 100 g sladkorja, 2 dl rdečega vina

Sladkor karameliziramo, dodamo suhe slive in zalijemo z rdečim vinom. Vse skupaj dobro prevremo, da se zmes primerno zgosti.

Krema: 250 g maskarponeja, 3 rumenjaki, 90 g sladkorja, 40 ml vode, 3 listi želatine, 20 ml vinjaka, 250 ml sladke smetane, 40 g nasekljanih orehov

Vodo s sladkorjem zavremo in med mešanjem prilijemo rumenjakom. Maso stepamo, da dobimo svetlo rumeno penasto maso. Želatino namočimo v mrzli vodi, ko nabrekne, jo odcedimo, raztopimo z vinjakom in umešamo v jabolčno zmes. Potem umešamo še maskarpone in stepeno sladko smetano.

V obroč za torte premera 22 cm položimo spodnjo plast biskvita, nanj nadevamo dve tretjini kreme, na kremo damo polovico sliv, potresemo polovico orehov in malo pomešamo s kremo. Vse skupaj lepo poravnamo, pokrijemo z drugo plastjo biskvita, po vrhu namažemo preostalo kremo in marmoriramo s tekočino od sliv, lepo poravnamo in damo torto vsaj za tri ure v hladilnik, da se krema dobro strdi. Potem vzamemo torto iz hladilnika, odstranimo obroč in torto od strani obložimo z nasekljanimi orehi.