Lešnikovi kolački

26 oktobra, 2023
0
0

Sestavine: 240 g moke, 50 g kakava v prahu, 1 žlička sode bikarbone, ščepec soli, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, 110 g rjavega sladkorja, 110 g zmehčanega masla, 1 jajce, 240 ml pinjenca
za nadev: nekaj žlic višnjeve marmelade, 200 g sladke ali albuminske skute, 50 g lešnikovo-kakavovega namaza, 50 g sesekljanih lešnikov
Pečico segrejemo na 175 stopinj. V skledi zmešamo moko, kakav, sodo bikarbono in sol.
V drugi skledi v mešalniku penasto vmešamo zmehčano maslo ter rjavi in vaniljev sladkor. Nato dodamo jajce in dobro zmešamo. Dodamo ⅓ mešanice suhih sestavin, premešamo ter dolijemo ⅓ pinjenca. Postopoma izmenično dodajamo suhe sestavine in pinjenec ter vmes sestavine vsakič dobro premešamo. Na koncu dobimo gosto in gladko testo.
Pekač obložimo s papirjem za peko. Z žlico zajemamo testo in kupčke testa razporedimo po pekaču 2 cm narazen. Pečemo od 11 do 13 minut. Ko so kolački pečeni, jih nekaj minut pustimo v pekaču, nato jih preložimo z lopatico in pustimo, da se popolnoma ohladijo.
Višnjevo marmelado segrejemo in z njo tanko premažemo spodnje polovice kolačkov. Albuminsko skuto zmešamo z lešnikovo-kakavovim namazom ter kremo namažemo čez marmelado, potresemo s sesekljanimi lešniki in pokrijemo z zgornjo polovico kolačka.


Če hranimo lešnike v lupini na sobni temperaturi, ne bodo uporabni dlje kot mesec dni, olupljene pa moramo porabiti še prej. Lešnike v lupini je priporočljivo hraniti v hladilniku, in sicer v tesno zaprti posodi. Tako bodo ostali sveži do štiri mesece. Shranimo jih lahko tudi v zamrzovalniku, kjer lahko počakajo do leto dni. Če lešnik v lupini potresemo in slišimo jedrce, je že prestar.