Kolač z bučnim oljem, semeni in čokoladnim oblivom

24 marca, 2021
0
0

Recepti Mojce Koman so takšni, da ne pozabimo na bučne jedi v nobenem času leta. Tudi zdaj ne, ko so buče na naših vrtovih le oddaljen spomin. Iz nje se med drugim naučimo, kako uporabljati čudovito dišeče bučno olje in semena, iz katerih lahko naredimo krasne slaščice.

Priprava: 10 minut

Čas peke: 45 minut

Sestavine za kolač: 4 jajca, 180 g sladkorja, 1 dl bučnega olja, 2 dl mleka, 3 žlice ruma, 200 g moke, zavitek pecilnega praška, 70 g mletih bučnih semen; in še: maščoba, ostra moka ter 20 g grobo mletih bučnih semen za model

Sestavine za čokoladni ganaš: 125 g sladke smetane, 125 g temne čokolade, 30 g medu

Okrogel model za šarkelj namastimo in dobro potresemo z grobo mletimi semeni, nazadnje pa še poprašimo z ostro moko, da res zapolnimo vso površino modela. Pečico vklopimo na 170 stopinj.

V prvi posodi stepemo beljake v čvrst sneg, mu dodamo žlico sladkorja od celotne količine, stepamo še minuto, da je sneg res čvrst in bi ga  lahko rezali. Prihranimo.

V drugi posodi hitro penasto stepemo rumenjake s sladkorjem, da lepo narastejo in posvetlijo, nato prilijemo bučno olje, mleko in rum. Moko, pecilni prašek in mleta bučna semena posebej zmešamo. Na zmes z rumenjaki naložimo sneg, ga potresemo s polovico mokaste zmesi, premešamo z metlico, nato vmešamo še preostanek. Naložimo v model, pogladimo in previdno postavimo v segreto pečico. Pečemo 45 minut, z zobotrebcem preverimo, ali je kolač pečen. Pečeni kolač pustimo, naj se 10 minut hladi v modelu, nato ga preobrnemo, odstranimo model in ohladimo na mrežici.

Za čokoladni ganaš v kozici skoraj zavremo sladko smetano, odstavimo, vanjo damo čokolado in med, premešamo, da se čokolada raztopi, nato med pogostim mešanjem hladimo pri sobni temperaturi. Za tekočo omako potrebujemo vsaj pol ure hlajenja.

Opomba: Čokoladni ganaš (ganache) je zelo uporaben čokoladni obliv. Za to sladico pustim še nekoliko tekočega, da je kot gosta omaka, v katero pomakam koščke kolača. Včasih ga pustim hladiti kakšno uro dlje in se toliko zgosti, da ga oblijem prek kolača.

 

Različica: Kolač je odličen tudi le posut s sladkorjem.

Več receptov najdete v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/buce-bucne-jedi