Gos, polnjena s kutino in kostanjem

11 novembra, 2022
0
0

Recept za gosko s kutino in kostanjem je izbran iz knjige Mirjam Grilc Praznične mize, v njej boste našli zamisli za pogrinjke in jedilnike ob raznih praznovanjih v letu.

Sestavine: 1 gos (približno 3 kg za 4–5 oseb), 1 zrela rumena kutina, pest pečenega kostanja, sol, poper, maslo, 200 ml jušne osnove ali soka pečenke

Pečico vključimo na 180 stopinj, nato gosko umijemo in jo osušimo. Natremo jo s soljo in poprom, nato napolnimo notranjost z nastrganim koščkom masla, narezano kutino in olupljenim pečenim kostanjem. Zašijemo jo in položimo v pekač s prsmi navzdol. Prelijemo z jušno osnovo ali sokom pečenke in postavimo v vročo pečico.

Prve pol ure pečemo pokrito za aluminijevo folijo, nato jo odstranimo in pečemo približno 2 uri in pol (upoštevamo velikost in težo goske). Gos polivamo s sokom, ki se nateka med peko. Na polovici časa peke zvišamo temperaturo na 200 stopinj, gos obrnemo in jo prebodemo. Zadnjih 10 minut peke jo položimo na mrežo, pomažemo z maslom in temperaturo zvišamo, da se hrustljavo zapeče.