Džem iz vrtničnih lističev

21 julija, 2023
0
0

Sestavine: 30 g svežih jedilnih cvetnih listov rdeče vrtnice ali 15 g (približno ¾ skodelice) posušenih jedilnih cvetnih listov vrtnice, 100 g belega sladkorja, 250 ml vode, 2 žlici pektina, 1 žlica svežega limonovega soka, 1 žlica rožne vode
Večer prej damo cvetne lističe vrtnic in sladkor v skledo in lističe pomanemo skupaj s sladkorjem, da sladkor prepojimo z aromo vrtnice. Pokrijemo z živilsko folijo in pustimo na kuhinjskem pultu.
Naslednji dan postavimo majhen krožnik v zamrzovalnik, da se ohladi. V skledi zmešamo sladkor in pektin. S tem bomo preprečili, da bi pri segrevanju nastale grudice pektina. Vrtnice, vodo in mešanico sladkorja in pektina damo v kozico in na srednje nizkem ognju rahlo zavremo. Nekajkrat premešamo, da se sladkor raztopi. Naj vas ne skrbi neugledna rjava barva, z limonovim sokom se bo ta spremenila. Vmešamo limonov sok in temperaturo plošče zvišamo na srednjo. Mešanico zavremo in pustimo vreti 10 minut, da se džem zgosti in začne strjevati. Tedaj vzamemo iz zamrzovalnika krožnik in damo nanj približno četrtino žličke džema. Počakamo, potem povlečemo s prstom skozenj. Če ostane sled, je džem dovolj gost. Če ni, naj vre še 2 minuti in nato preskus ponovimo.
Džem odstavimo z ognja, vmešamo rožno vodo in pustimo 2 minuti, da se ohladi. očim džemom napolnimo steriliziran kozarec in ga zapremo.