Zdravilni regratov sirup

16 marca, 2021
0
0

Vendar ni le okusen, ima tudi vrsto pozitivnih učinkov na zdravje: je diuretik, pospešuje nastajanje žolča, čisti jetra, pomaga proti spomladanskim alergijam, priporočljiv je kot dodatek v prehrani nosečnic in žensk v menopavzi. Vsebuje več karotena kot korenček in je odličen vir raznih vitaminov in mineralov.

Regrat uravnava presnovo ter prečiščuje kri in želodec. V ljudskem zdravilstvu velja kot zdravilo proti diabetesu. Zdaj je čas, da se napotimo na negnojene travnike in si naberemo svežih regratovih listov in pozneje cvetov. Iz regratovih cvetov pripravljamo regratov sirup, ki čisti in krepi kri ter pospešuje prebavo, pomaga pa tudi pri kašlju. Zdravilna je regratova rastlina v celoti – korenine, listi in cvetovi. Posebno veliko učinkovin je v korenini, ki pa jo nabiramo pozno jeseni in zgodaj spomladi, preden rastlina zacveti.

Sestavine za regratov sirup: približno 400 odprtih rumenih regratovih cvetov, 3 l vode, 4 limone, 4 pomaranče, 2 kg sladkorja

Naberemo regratove cvetove. Prelijemo jih s hladno vodo ter dodamo na rezine narezane limone in pomaranče. Pustimo jih, da se v vodi namakajo 24 ur. Potem jih precedimo skozi gazo, da ne bodo v tekočini ostali drobni lističi, in tekočino prelijemo v lonec. Dodamo sladkor. Ko tekočina zavre, ob pogostem mešanju kuhamo približno uro in pol. Nastal bo gost sirup: odličen je za odpravljanje znakov prehlada, kašlja, bronhitisa. Jemljemo ga po žličkah. Odličen je tudi za otroke, lahko jim ga dajemo žličko vsak dan.