Zavitek z bučkami

3 maja, 2016
0
0

Potrebujemo: za vlečeno testo: 250 g moke, 1 žlico olja, 1 rumenjak, ščepec soli, 150 ml vode, nekaj kapljic kisa; za nadev: 4 malo večje bučke, 60 g krušnih drobtin, 30 g masla, 50 g rozin, malo ruma, 60 g sladkorja, 1 zavitek vaniljevega sladkorja, nastrgano limonino lupino, malo cimeta, 1 lonček kisle smetane, 1 rumenjak.

Vlečeno testo: iz vseh navedenih sestavin ugnetemo gladko testo. Oblikujemo ga v hlebček, premažemo z oljem, damo v posodo in prekrijemo s plastično folijo. Tako pripravljeno testo pustimo počivati vsaj pol ure.

Nadev: bučke najprej operemo in olupimo. Sredinski del s semeni odstranimo, preostalo meso narežemo na tanke rezine, damo v posodo in obtežimo, da izločijo vodo. Najbolje je, da jih pustimo čez noč.

Rozine očistimo, operemo in pokapljamo z rumom. Maslo raztopimo v ponvi in na njem malo prepražimo bučke, odstavimo s štedilnika, dodamo sladkor, drobtine, vaniljev sladkor, cimet, nastrgano limonino lupino in dobro premešamo.

Testo tanko razvlečemo na pomokanem prtu in odrežemo debelejše robove. Premažemo ga z mešanico kisle smetane in rumenjaka, na dve tretjini testa enakomerno porazdelimo nadev in zavijemo. Zavitek prestavimo na pomaščen pekač, premažemo z mešanico kisle smetane in rumenjaka ter pečemo 30–35 minut pri 20 stopinjah Celzija. Pečen zavitek ohladimo, narežemo na primerne kose in ponudimo.