Vkuhavamo prvo marmelado

11 junija, 2020
0
0

Domača shramba se znova polni in gotovo imate veselje s pripravljanjem raznovrstnih shrankov. V sezoni napolnite lončke s čim bolj različnimi vrstami marmelade, saj bodo potem toliko bogatejši zajtrki in okusnejše pecivo, ki ga boste napolnili z njo.

Marmelada iz ribeza in jagod

Potrebujemo: 500 g ribeza, 500 g jagod, 700 g sladkorja

Ribez obtrgamo in jagode stresemo v posodo za kuhanje. Kuhamo, dokler ne zavre, in pustimo vreti 10 minut, da ribezove jagode izločijo sok. Nato ga ohladimo in pretlačimo.

Jagodam odstranimo peclje in jih zmeljemo v multipraktiku. Pretlačeni ribez in zmlete jagode damo v posodo za kuhanje. Počasi segrevamo do vrenja, nato pustimo marmelado vreti 10 minut. Odstavimo z ognja in oddamo sladkor. Znova zavremo in marmelado kuhamo do želene gostote.

Gostoto marmelade preverimo na krožniku, ohlajene v zamrzovalniku. Na krožnik damo žličko marmelade, in ko gremo s prstom skozi marmelado, se vmes naredi prazen prostor. Marmelado vlijemo v prej ogrete kozarce. Zapremo, ohladimo in opremimo z nalepkami.

Ribezova marmelada

Potrebujemo: 1 kg ribeza, 700 g sladkorja

Ribezove grozdke operemo in odcedimo, jagode potrgamo jih prečistimo in damo v kozico. Ko začno pokati, postopoma dodajamo sladkor. Marmelada je hitro kuhana, ker je v ribezu veliko pektina, zaradi katerega se zgosti. S kapljo na mrzlem krožniku preverimo, ali je marmelada kuhana. Z njo napolnimo vroče ogrete kozarce in jih takoj zapremo.

Mešana marmelada

Sestavine: 1 kg češenj ali višenj, 750 g malin, 750 g ribeza, 1 ¾ kg sladkorja

Opranim češnjam iztisnemo koščice, malinam in ribezu potrgamo peclje. Češnje zmešamo s polovico sladkorja in kuhamo 5 minut, naj vre. Dodamo maline in ribez z drugo polovico sladkorja. Kuhamo tako dolgo, da postane marmelada dovolj gosta. Z vročo napolnimo kozarce do roba in jih takoj zapremo.

Rabarbarina marmelada

Sestavine: 2 kg rabarbarinih stebel, 2 kg sladkorja, 1 biolimona, 4 jabolka

Rabarbaro operemo in olupimo. Narežemo jo na centimeter in pol velike kose. V posodo izmenično nalagamo plast narezane rabarbare in plast sladkorja. Pustimo stati 12 ur. Rabarbara odda velik soka. Odcedimo ga in zavremo. Tekočina naj vre nekaj minut brez mešanja. Posodo samo občasno pretresemo, da se marmelada ne prismodi.

Da se bo marmelada hitreje zgostila, dodamo zmleto limono. Lahko dodamo tudi pektin, ki ga naredimo iz jabolk.

Pektin iz jabolk naredimo takole: Jabolkom odstranimo pečke in jih skupaj z olupki kuhamo v majhni količini vode. Kuhano precedimo in sok dodamo v posodo k marmeladi. Lahko pa olupke in pečke jabolk povežemo v krpico in jo dodamo k marmeladi med vkuhavanjem.

Gostoto marmelade preverimo na mrzlem krožniku. Marmelado vlijemo v ogrete kozarce in jih takoj zapremo.

Recepte za vkuhavanje najdete na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/marmelade-zeleji-in-sadje-v-alkoholu