Umetnost preprostega kuhanja: jedi iz polente

26 novembra, 2021
0
0

Splošno pravilo za polento velja, da dlje ko jo kuhamo, okusnejša in laže prebavljiva je. Približni čas kuhanja klasične polente je ena ura, lahko pa jo kuhamo tudi manj, odvisno od tega, koliko je že pripravljena, ko jo kupimo, in kakšno jed pripravljamo iz nje. Pa seveda, med kuhanjem jo je treba nenehno mešati, vedno v isti smeri.

Polenta po babičino

Sestavine (za 4 osebe): 300 g koruznega zdroba, okoli 150 g masla, 4 jajca, 100 g nastrganega parmezana, 1,5 l mleka, drobtine, sol

Skuhamo srednje trdo polento v malo osoljenem mleku namesto v vodi. Ko je kuhana, jo odstavimo z ognja, in pustimo, da nekaj minut počiva. V skledi stepemo 3 rumenjake in 1 celo jajce skupaj s parmezanom in ščepcem soli ter zamešamo v polento, dodamo še 100 g masla v koščkih.

Model dobro premažemo z maslom, potresemo z drobtinami in damo vanj mešanico polente. Model pokrijemo in pečemo pri 180 do 190 stopinjah. Ko je polenta pečena, počakamo nekaj minut, potem pa jo zvrnemo na krožnik. Ponudimo jo z nastrganim sirom in mesno omako.

Prigrizki iz polente

Sestavine: 300 g koruznega zdroba, 200 g nepikantnega sira, precej olja za cvrenje, sol

Zavremo liter vode z malo soli. Vanjo stresemo zdrob in med nenehnim mešanjem kuhamo na nizkem ognju približno 40 minut. Polento nato stresemo na mizo, jo z lopatico raztegnemo 1 cm na debelo. Ko se popolnoma ohladi, izrežemo s kozarcem ploščice premera 5 cm.

Sir narežemo zelo na tanko, izrežemo ploščice enake velikosti, kot so polentne. Vsako izrezano rezinico sira položimo med dve ploščici polente, jih spnemo z zobotrebcem in ocvremo v precej vrelega olja. Ko so lepo zapečene in hrustljave, jih odcedimo na pivniku. Sirove ploščice so dobre tudi mrzle. Lahko jih shranimo v zaprto posodo, morajo biti popolnoma ohlajene.

Rumena polenta s prosom

Sestavine: 50 g prosenega zdroba, 100 g koruznega zdroba, 500 ml vode, sol, rožmarin

V vrelo osoljeno vodo stresemo obe vrsti zdroba ter premešamo. Pustimo, da se kuha na šibkem ognju od 15 do 20 minut. Posoda naj bo pokrita, vsakih nekaj minut premešamo. Na koncu v polento primešamo vejice rožmarina, ki zelo popestrijo okus. Kot prilogo lahko dodamo prepraženo zelenjavo – čebulo, paradižnik, papriko, fižol s koščki piščančjih prsi.