Trije odlični recepti za pripravo gob

9 oktobra, 2023
0
0

Vedno se najde kaj dobrega, kakšen recept, ki je vreden, da ga zapišemo v svojo beležnico z najljubšimi recepti.

Gobja omaka z drobtinami

Sestavine: 250 g dobrih mešanih gob, 2 žlici masla, 1 nastrgana čebula, 5 dl juhe ali jušne osnove, 2 žlici krušnih drobtin, 2 žlici kisle smetane
Gobe očistimo in narežemo na koščke. Na maslu popražimo čebulo, dodamo gobe in jih dušimo, dodamo drobtine in še malo popražimo.
Zalijemo z vročo juho in mešamo, da se naredijo kepice. Po potrebi dodamo malo soli. Še vroči omaki primešamo kislo smetano, namesto nje pa lahko dodamo malo belega suhega vina.

Gobji ričet

Sestavine: 200 g okusnih mešanih gob, 1 skodela ješprenja, 150 g prekajene slanine, 1 mlada čebula z zelenjem, 2 stroka strtega česna, 1 žlica sesekljanega peteršilja, 1 žlička paradižnikove mezge, 6 dl mesne juhe, 1 lovorov list, sol in poper
Gobe očistimo in narežemo na kose. Ješprenj operemo in skuhamo v slani vodi z lovorovim listom do mehkega. Slanino stopimo v kozici, dodamo čebulo, narezano na koščke, in česen, ter ju popražimo.
Primešamo paradižnikovo mezgo in narezane gobe ter jih dušimo. Dodamo peteršilj in posolimo. Ko so gobe skoraj suhe, jih stresemo v ješprenj. Po potrebi dolijemo juho in popopramo.

Gobji zrezki s krompirjem

Sestavine: 600 g jurčkov ali kakšnih drugih različnih, zelo okusnih gob, 1 žlica masla,, 2 stroka strtega česna, 1 žlica nasekljanega peteršilja, 1 skodela ohlajenega krompirjevega pireja, pol kavne žličke muškatnega oreščka, 1 jajce, 100 g prekajene slanine, krušne drobtinice po potrebi, sol, poper
Gobe očistimo in narežemo na koščke. Na maslu jih popražim in ohladimo, zmeljemo jih v rezalniku. Slanino narežemo na koščke, jo malo popečemo in dodamo k ohlajenim gobam. Primešamo tudi krompirjev pire (dva krompirja, pretlačena z vilicami), česen, peteršilj, muškatni orešček, stepeno jajce, sol in poper. Vse dobro zmešamo in oblikujemo ploščate ali okrogle zrezke, ki jih povaljamo v krušnih drobtinicah ter ocvremo v vročem olju.

Namesto krompirja lahko vzamemo staro žemljo, ki jo prej namočimo v mleku. Namesto krušnih drobtinic lahko uporabimo zmlete orehe ali sezamova semena. Pri tem pazimo, da olje ni prevroče, da semena ne postanejo grenka.