Tri tip na žaru s parmezanom

17 julija, 2023
0
0

Poleti uživamo v pripravljanju hrane na prostem. Zdaj je prava priložnost, da preskusite katerega od receptov Gregorja Podržaja iz knjige Kuhajmo z ognjem in uživate v tako pripravljeni hrani, kot uživa v njej avtor sam. Zagotovo pa se boste zabavali tudi ob duhovitem slogu, v kakršnem so napisani recepti. Avtor v njih bralca besedno in slikovno uvaja v svet peke na žaru, pod peko, v krušni peči, štedilniku na drva in kuhanja v kotličku.

Potrebujemo (za 8 oseb): 1–1,5 kg tri tipa, zorjenega, sol, zelenjavo po izbiri, solato ali treviški radič, solni cvet, oljčno olje, sveže mleti poper, parmezan ali pecorino

Meso je dokaj pusto, pa vendar mehko in okusno. Z ene strani ima tudi lepo plast maščobe. Primerno je tudi za mariniranje, vsekakor vredno poskusa tudi zato, ker je razmerje med ceno in kakovostjo zelo ugodno.
Priporočam, da ga na žaru pečete v kosu, če vam to ne ustreza, pa lahko tudi narezanega. Pri peki celega kosa pripravite srednje vroč žar, ker je kos kar debel, posolite ga in pecite 10 minut, nato ga obrnite in na drugi strani pecite še 8 minut. Tako bo srednje pečen. Pokritega pustite počivati od 5 do 10 minut, ta čas pa na žaru popecite zelenjavo za prilogo. Odvisno od sezone lahko poleg ponudite tudi zeleno solato ali radič, popečen na žaru.
Meso narežite prečno na rezine debeline pol centimetra, jih naložite na leseno desko ali ogret servirni krožnik, dosolite s solnim cvetom, pokapajte s sokom, ki se je natekel iz mesa med peko, in z oljčnim oljem. Začinite ga še z malo sveže mletega popra in potresite z naribanim parmezanom ali pecorinom.
Če kdo nima rad rožnato pečenega mesa, mu rezino na hitro popečemo z obeh strani. Če vam meso ostane, ga ohladite, v sendviču z majonezo in zeleno solato bo odlična malica.

Ta kos mesa dobimo s tako imenovanim kalifornijskim rezom pri razseku mesa. V Sloveniji se večinoma uporablja nemški rez, pri katerem se ta kos izgubi.

Veliko slastnih receptov boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/Kuhajmo-z-ognjem