Somlojski žličniki

7 aprila, 2016
0
0

Sestavine: za vrhnji namaz: 100 g orehov, 80 g rozin, 1 dl ruma; za biskvitno testo: 8 jajc, 160 g moke, 160 g sladkorja, 40 g orehov, 20 g kakava; za vaniljevo kremo: 4 rumenjaki, 30 g moke, 100 g sladkorja, 0,5 dl mleka, 1 strok vanilje; za sirup: 200 g sladkorja, 0,3 dl vode, 15 cl ruma, limonina ali pomarančna lupinica; in še: 20 g kakava, 300 g sladke smetane, 80 g malinove ali marelične marmelade, 3 porcije čokoladnega sirupa

Dan preden bomo pripravljati to pecivo, namočimo rozine v rum in zmeljemo orehe. Za biskvitno testo stepemo beljake, počasi dodajamo sladkor (polovico), stepamo, dokler ne dobimo čvrstega snega. Rumenjak in preostali sladkor penasto umešamo, to primešamo k snegu iz beljakov, primešamo še moko. Testo razdelimo na tri dele, v prvega vmešamo 40 g zmletih orehov, v drugo tretjino vmešamo kakav, tretji del pustimo kot navadno biskvitno testo. Tanke plasti biskvitnega testa spečemo v srednje vroči pečici.

Vaniljevo kremo pripravimo tako, da skuhamo mleko s strokom vanilje, dodamo rumenjake, sladkor in moko, dodamo tudi malo želatine. Za sirup kuhamo sladkor 15 minut v vodi, ki smo ji dodali limonino in pomarančno lupinico. Ko se sirup ohladi, dodamo rum.

Torto sestavimo iz različnih plasti, spodnja plast je iz testa, ki ima primešane orehe. Testo poškropimo s tretjino sirupa, po njem potresemo tretjino orehov in rozin, po vrhu razporedimo še tretjino vaniljeve kreme. Srednja plast je iz biskvita z okusom kakava, ko to plast položimo na spodnjo plast biskvita, ponovimo postopek nanašanja sirupa, orehov, rozin in vaniljeve kreme. Na vrhu je navaden biskvit, ki ga poškropimo z rumom, nato ga premažemo z marmelado, po vrhu razporedimo še vaniljevo kremo. Po kremi posujemo kakav. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik.

Ponudimo lahko narezano na kvadrate ali pa z žlico iz torte zajemamo kroglice v velikosti cmokov. Postrežemo s stepeno sladko smetano.