Slastno pripravljene sardelice

18 julija, 2023
0
0

Sardele s slastnim koriandrovim namazom

Sestavine (za 4 osebe): 32 večjih sardel, 100 g krušnih drobtinic, 2 fileta slanih sardel, 1 limona, približno 50 koriandrovih semen oljčno olje, origano poper, sol

Sardele očistimo in jim odstranimo glavo ter jih filetiramo. Vsako posebej položimo z odprto trebušno stranjo na desko in jo pritisnemo prek hrbtne strani, tako da jo zravnamo v odprt filet. Nato jo obrnemo in ji z notranje strani odstranimo srednjo kost. Polovico odprtih filetov zložimo na naoljen pekač tako, da bo notranja stran na vrhu.
Nato pripravimo nadev. Sesekljajmo slane sardele in jih zmešamo z drobtinicami, zdrobljenimi koriandrovimi semeni, limonovim sokom, nekaj žlicami oljčnega olja in origanom, tako da dobimo gosto, skoraj tekočo maso. Popopramo in po potrebi posolimo. Vsako sardelo v pekaču namažemo s pripravljeno maso približno pol centimetra na debelo. Nato jih pokrijemo s preostalimi sardelami, tako da bo del s kožo na vrhu in dobimo nekakšne sardelne sendviče.
Pečemo v zelo vroči pečici, segreti na 220 do 250 stopinj, od 2 do 3 minute oziroma tako dolgo, da se sardele rahlo zapečejo. Pokapamo z malo oljčnega olja in ponudimo s svežim kruhom.

Ocvrte sardelice v paradižnikovi omaki

Sestavine: 800 g sardelic, moka, olje za cvrenje, 6 dl paradižnikove ribje omake, sol

Sardelice očistimo, osušimo, posolimo, pomokamo in ocvremo. Ocvrte zložimo v posodo in jih prelijemo z ribjo paradižnikovo omako.
Tople sardelice ponudimo s polento, zelenjavo, če pa jih ohladimo, so zelo okusne v paradižnikovi marinadi.

Kako naredimo paradižnikovo ribjo omako

Sestavine za omako: 200 g čebule, 60 g česna, 60 g stebelne zelene, 60 g korenja, 200 g paradižnikovih pelatov, 100 g paradižnikove mezge, 1 dl belega vina, 0,5 dl oljčnega olja bazilika, lovorov list, ribja osnova, sol, poper

Na oljčnem olju popražimo čebulo, da ovene, korenje, stebelno zeleno in sesekljan česen. Zalijemo z vinom in kuhamo, dokler vino ne izpari, dodamo pelate, paradižnikovo mezgo, dolijemo ribjo osnovo, dodamo začimbe. Kuhamo pol ure, začinimo, omako pretlačimo.