Slastni pireji

7 aprila, 2016
0
0

 

Lahke priloge

Zimski jedilnik lahko popestrimo z najrazličnejšimi zelenjavnimi pireji, ki so lahka in okusna priloga obenem. Iz zelenjave, ki nam je najbolj pri roki, lahko v tem času pripravljamo bučni, korenjev pire ter takega iz zelene in graha.

Veliko vrst pireja pripravljamo tako, da zamešamo zelenjavo v krompirjev pire, v katerega smo dodali malo mleka in kisle smetane. Odličen je na primer pire iz muškatne buče, ki jo olupimo, narežemo na manjše kose ter popečemo na oljčnem olju in sesekljanem česnu. Potem kose pokuhamo v malo osoljene vode, odcedimo in pretlačimo. Odmerimo tretjino krompirjevega in dve tretjini bučnega pireja, zmešamo, osolimo in popopramo.

Korenjev pire naredimo iz enake količine krompirja in korenja. Krompir skuhamo in naredimo pire, dodamo maslo in malo kisle smetane. Korenje narežemo na kolesca, ga popražimo na poru, potem pa dolijemo še malo vode, osolimo in kuhamo, dokler se ne zmehča. Zmeljemo v mešalniku in zmešamo s krompirjevim pirejem, posolimo in popopramo.

Zelenin pire naredimo tako, da olupimo in na krhlje narežemo pol kilograma krompirja in pol kilograma gomoljne zelene. Osolimo vodo v loncu, damo vanjo najprej krompir, nekoliko pozneje pa še zeleno, ki se skuha hitreje. Vodo odlijemo, tekočino pa prihranimo. Pretlačimo, tako da nastane pire, potem pa posolimo, popopramo, dodamo malo muškatnega oreščka in dobrega oljčnega olja.

Tudi grahov pire je povsem preprosto narediti. Grah skuhamo v osoljeni vodi, mu dodamo nekaj strokov svežega česna in ga zmeljemo v mešalniku. Če je potrebno, ga še dodatno posolimo, popopramo in dodamo žlico kisle smetane.

Z zelenjavnimi pireji lahko popestrimo kosilo, saj niso le okusni in zdravi, pač pa tudi lepi na pogled. Prilegajo se tako rekoč k vsemu, k mesnim in ribjim jedem, pa tudi k solatam. Poskusite narediti tudi kakšen pire po svoji zamisli, morda boste odkrili odlično novo prilogo.