Slano pecivo h kozarcu vina

30 decembra, 2020
0
0

Zakaj neki ne bi pekli slanega peciva doma? Zato ker je veliko boljše kot kupljeno pa tudi mnogo bolj zdravo, saj v njem ni ojačevalcev  okusa in drugih dodatkov. Verjemite, da boste imeli z njim veliko veselja, saj je odličen dodatek h kozarcu vina.

Mešani pisani hrustavci

Sestavine: 300 g pšenične moke, 10 g kvasa, 180 ml mlačne vode, 1 žlici mleka, 1 žlica oljčnega olja, 1 čajna žlička soli; za posip: kumina, janeževa semena, mak, sezam, morska sol

Mleko in vodo prelijemo v skledo, vanjo nadrobimo kvas in zmešamo z metlico. Dodamo moko, olje in sol, in v 10 minutah ugnetemo voljno testo. Testo preložimo v pomokano skledo, ga pokrijemo z vlažno krpo in pustimo vzhajati 40 minut.

Testo znova pregnetemo. Na pomokani delovni površini ga razvaljamo na 3 mm debeline. Iz dela testa s kolescem za testo izrežemo ozke, približno 12 cm dolge trakove. Preostalo testo razrežemo na majhne pravokotnike, ki jih večkrat prebodemo z vilicami.

Nekaj trakov oblikujemo v preste, druge pa obdržimo. Prestice, palčke in krekerje položimo na pekač, prekrit s papirjem za peko, in jih poškropimo z vodo. Po okusu jih posujemo z začimbami: na primer prestice s soljo, palčke s sezamom ali kumino, krekerje z janežem ali makom. Pecivo v približno 5 minutah hrustljavo zapečemo v pečici s kroženjem zraka, segreti na 220 stopinj.

Zvite sirove paličice

Sestavine (za 15 paličic): 3 plošče zamrznjenega listnatega testa, 1 jajce, 50 g naribanega ementalerja, ½ žličke soli, ¼ žličke popra

Plošče listnatega testa položimo drugo poleg druge na desko in jih pri sobni temperaturi tajamo 20 do 30 minut. Razžvrkljamo jajce. Eno testeno ploščo debelo namažemo z rumenjakom, nato posujemo po njej polovico sira, soli in popra. Tudi drugo ploščo namažemo z jajcem in jo s pomazano plastjo položimo na prvo ploščo. Tudi drugo ploščo po vrhu namažemo z jajcem, potresemo po njej preostali sir, sol in poper. Nato namažemo z jajcem še tretjo ploščo in jo z namazano stranjo položimo na drugo. Plošče testa rahlo stisnemo in jih razvaljamo v pravokotnik, velik 10 x 20 cm. Iz testa izrežemo 15 trakov, dolgih po 10 cm, in jih malo zvijemo.

Pekač oplaknemo z mrzlo vodo, razvrstimo po njem sirove paličice in jih po vrhu – ne ob straneh, kjer smo jih rezali –  premažemo s preostalim jajcem. Paličice pustimo 15 minut počivati. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Paličice pečemo na srednji višini 15 minut in ponudimo še vroče.

Več receptov najdete v knjigi na:https://zalozba.kmeckiglas.com/kulinarika/pikantno-pecivo