Skutne rezine s slivami

22 septembra, 2023
0
0

Sestavine: za testo: 200 g moke, 1 kavna žlička pecilnega praška, 75 g sladkorja v prahu, 1 vrečka vaniljevega sladkorja, nastrgana limonova lupinica, 1 jajce, ščepec soli, 75 g masla; za nadev: 500 g skute, 100 g sladkorja, sok ½ pomaranče, 50 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, 140 ml sladke smetane, nastrgana lupinica 1 pomaranče, vrečka vaniljevega sladkorja; in še: 100 g slivove marmelade, 200 g svežih sliv

Najprej se lotimo priprave testa. Maslo, kristalni in vaniljev sladkor dobro premešamo. Potem primešamo jajce, sol, limonovo lupinico in nazadnje še presejano moko s pecilnim praškom. Na hitro zgnetemo v gladko testo, ga zavijemo v prosojno folijo za živila, nato ga za uro spravimo v hladilnik.
Potem testo razvaljamo na 3 mm debeline. Prestavimo ga v pekač velikosti približno 20 × 30 cm, obložen s papirjem za peko. Večkrat ga prebodemo z vilicami in pečemo 10 minut pri 180 stopinjah. Pečeno podlago nekoliko ohladimo. Iz ostanka testa naredimo trak in z njim obložimo rob pekača.
Naredimo nadev. Skuti dodamo sladko smetano, polovico sladkorja, pšenični zdrob, limonov sok, pomarančno lupinico in rumenjaka ter dobro premešamo. Narahlo primešamo sneg iz beljakov in druge polovice sladkorja.
Na pečeno podlago iz testa nadevamo skutni nadev, ga enakomerno poravnamo in pecivo pečemo od 35 do 40 minut v pečici, ogreti na 170 stopinj. Ko je pečeno, ga ohladimo na sobni temperaturi.
Slivovo marmelado segrejemo ter z njo premažemo pečene in ohlajene rezine. Narežemo na poljubne kose in obložimo s krhlji svežih sliv.

Veliko odličnih receptov za nedeljske sladice boste našli v knjigi na: https://zalozba.kmeckiglas.com/nedeljske-praznicne-sladice/