Sezonska kuhinja: čas mladega čemaža

16 marca, 2021
0
0

Prve čemaževe liste lahko naberemo že, ko so veliki 5 centimetrov, najboljši čas za nabiranje je okoli poldneva, ko se rosa na listih že posuši. Nabiramo samo zdrave in čvrste liste. Iz čemaža lahko izdelujemo namaze in druge shranke, kot je čemaževa gorčica, ki sodi med sodobnejše, še manj znane recepte. Uživamo lahko surov čemaž v solati,  čemaževe liste uporabimo za juhe, zavitke, njoke, cmoke, kot dodatek h krompirjevemu pireju in še in še. Veliko zamisli zanje boste našli v knjigi avtorja Avgusta Miklošiča z naslovom Čemaž.

Krompirjev pire s čemažem

Sestavine: 1 kg mokastega krompirja, 250 g čemaža, 250 ml mleka, 1 ščep muškatnega oreščka, sol, sveže mleti poper

V slani vodi skuhamo krompir, da se zmehča. Še vročega olupimo in pretlačimo v pire. Liste čemaža splaknemo pod hladno vodo in jih v slani vodi blanširamo. Nato jih odcedimo in drobno sesekljamo. Vse sestavine damo v posodo in jih z metlico dobro premešamo ter začinimo s soljo, poprom in muškatnim oreščkom.

Za okusen pomladni pire lahko polovico čemaža zamenjamo s svežimi listi kopriv.

Medaljoni s čemaževimi njokci in sladkim janežem

Sestavine: 500 g belega krompirja, 1 jajce in 1 rumenjak, 100–150 g surovega masla, 2 žlici sesekljanih listov čemaža, 250 g moke, sol, žajbljevi lističi (po želji)

Čemaževi njokci so všečni spremljevalci boljših vrst mesa. Skuhamo krompir in ga zelo na fino pretlačimo. Dodamo eno jajce in rumenjak, surovo maslo in na drobno sesekljan čemaž, malo moke in ščep soli. Iz vseh sestavin zamesimo rahlo testo. Testo razvaljamo v svaljke in oblikujemo njokce. Skuhamo v slanem kropu. Kuhani so, ko priplavajo na vrh.  Na krožnik lahko dodamo še nekaj svežih žajbljevih lističev.