Sezona regrata je tu!

24 marca, 2022
0
0

Regrat čisti kri, je odlična pomoč pri slabokrvnosti, zaprtju, sladkorni bolezni, pri kroničnih kožnih boleznih. Ne uporabljamo ga le, svetuje zeliščarica Mirjam Grilc, pri zapori žolčevodov ali žolčnih kamnih. Pripravljamo ga lahko na različne načine, na primer tudi kot rižoto ali regrat s krompirjem in slanino.

Regratova rižota z medom

Sestavine: regratovi listi, 40 g medu, 320 g riža za rižote, 80 g čebule, 2 žlici oljčnega olja, 0,5 dl belega vina, 0,5 dl sladke smetane, 40 g naribanega parmezana, 20 g masla, malo slana vrela kokošja juha (za zalivanje)

Na olju prepražimo sesekljano čebulo, da postekleni. Dodamo riž, ki ga pražimo le toliko, da postekleni. Zalijemo ga z vinom, počakamo, da vino izpari, dolijemo malo juhe in kuhamo med stalnim mešanjem.

Ko juha povre, jo znova dolijemo, dodamo narezane regratove liste in kuhamo, dokler ni riž kuhan, tako da je še nekoliko čvrst na ugriz. Dodamo maslo, sladko smetano, med in sir. Rižoto premešamo in ponudimo.

Can Stock Photo

Regrat s krompirjem in slanino

Sestavine: 250–300 g mladih regratovih listov, 150 g krompirja, 150 g slanine, 1 srednje velika rumena čebula, 1 šalotka, 2 žlici rdečega vinskega kisa, sol, poper

Manjše regratove liste očistimo in operemo, če so večji, jih narežemo. Šalotko in čebulo olupimo in na drobno sesekljamo. Neolupljen krompir operemo in kuhamo 20 do 30 minut, tako da bo skuhan. Olupimo ga in pretlačimo.

Slanino narežemo na manjše koščke in jo v ponvi pražimo, tako da postane hrustljava. Potem jo odstavimo z ognja. V težko, litoželezno ponev damo regratove liste, pretlačen krompir, šalotko in čebulo. Na šibkem ognju kuhamo in pogosto mešamo. Regratovi listi bodo začeli hitro veneti. Medtem ko se bo mešanica v ponvi kuhala, znova segrejemo slanino. Ko postane topla, ji dodamo kis in pogosto mešamo, da koščki slanine karamelizirajo v kisu. Če je ponev dovolj segreta, se to zgodi zgodilo zelo hitro, navadno v minuti ali dveh. Regratovi mešanici dodamo koščke ocvrte slanine ter vse skupaj začinimo s soljo in poprom. Jed dobro premešamo, da se okusi povežejo, in takoj ponudimo.