Pustne sladkarije: sadje v testu

16 februarja, 2022
0
0

Osvežilna, aromatična sladica so na kolesca narezana jabolka, začinjena z dišečim cimetom in v testu z okusom limone. Lahko jih pripravimo v pečici ali povsem navadno ocvremo v vročem olju. In potem ocvremo še pomarančne rezine, ki so s koriandrovimi semeni zares nekaj posebnega.

Ocvrta jabolka
Sestavine (za 12–15 rezin): 3 večja sladko-kiselkasta jabolka, 1 žlica sladkorja, mleti cimet, sok polovice limone; za testo: 200 g moke, 2 jajci, 2 žlici sladkorja, 100 g moke, naribana lupinica 1 biolimone, ½ vrečke pecilnega praška, olje za cvrenjem mleti sladkor

Jabolka olupimo, jim izrežemo muho in pecelj, jim z razkoščičevalcem jabolk odstranimo peščišče in jih narežemo na rezine.

Če nimate razkoščičevalca jabolk, lahko jabolčne rezine kar prepolovite ali pa narežete na koščke.

Rezine jabolk pokapamo z limonovim sokom in potresemo z mletim cimetom in žlico sladkorja. Jabolčna kolesca dobro začinimo z obeh strani.

V posodi z vilicami zmešamo jajca s sladkorjem in limonovo lupinico in ob nenehnem mešanju z vilicami dodajamo moko s pecilnim praškom. Stepamo toliko časa, da postane testo gladko, brez grudic.

Jabolčne rezine, posute s cimetom in sladkorjem, večkrat potopimo v testo, potem jih položimo v pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici ogreti na 180 stopinj, na srednji rešetki približno 25 minut.

Za pusta pa jabolčne rezine navadno ocvremo. V posodo nalijemo veliko olja za cvrenje. Z leseno palčko preverimo, ali je olje dovolj segreto: ko jo potopimo v olje, se morajo okoli nje nabrati mehurčki. To je znak, da je olje dovolj segreto za cvrenje.

V olje potopimo po dva jabolčna kolobarja naenkrat, ne preveč, ker morajo kolobarji imeti dovolj prostora. Cvremo približno minuto ali toliko, da postanejo jabolčne rezine zlato rjave.

Potem jih zložimo na papirnato brisačo, da se odcedi odvečna maščoba, in potresemo z mletim sladkorjem. Tople in hladne – oboje so odlične!

Ocvrte pomarančne rezine

Sestavine: 2 srednje veliki pomaranči, 1 jajce, 2 žlici moke, 1 žlička sladkorja, 2 g koriandrovih semen, 2 g jedilne sode, olje za cvrenje
Pomaranče olupimo in odstranimo čim več spodnje bele lupine. Narežemo jo na centimeter debele rezine.
Pripravimo testo: V skodeli stepemo jajce in po malem dodajamo moko. Dobro premešamo z vilicami, da ne nastanejo grudice. Dodamo sladkor, zmleta semena koriandra in sodo bikarbono ter znova dobro premešamo. Če je masa pregosta, dodamo še žličko mleka.
Pomarančne rezine potopimo v testo na obeh straneh in po dve kolesci položimo v vroče olje in jih na obeh straneh ocvremo. V približno treh do štirih minutah postanejo rezine zlato rjave. S penovko jih poberemo iz olja in zložimo na papirnato brisačo. Še vroče potresemo z mletim sladkorjem.