Prezrele banane so zelo uporabne

24 marca, 2021
0
0

Z zelo zrelimi bananami gostimo in nadomeščamo sladkor na veliko bolj zdrav način. Poleg tega jih lahko zamešamo v smuti, mlečne napitke, odlične so za palačinke, v proseni kaši ali z ovsenimi kosmiči, v vročih poletnih dneh pa jih uporabimo za sladoled. Spečemo lahko okusne majhne palačinke z bananami ali pa čokoladne rezine.

Slastne palačinke z bananami

Sestavine: 3 jajca, skodelica in pol moke (skodelica meri 2 dl), 1 skodelica mlačnega mleka, 3 žlice olja, 1 čajna žlička soli, 2 žlički sladkorja, 1 žlica arome vanilje, pol vrečke pecilnega praška, 2–3 prezrele banane, 50 g temne čokolada, 50 g maslo ali margarine (za peko palačink)
Z metlico stepemo jajca s sladkorjem, dodamo mleko, sol, vaniljo in olje. Malo premešamo in dodamo moko s pecilnim praškom. Masa mora biti srednje gosta, če je preredka, dodamo še žlico ali dve moke. Pomembno je, da je masa gladka in v njej ni grudic. Pustimo jo stati 10 minut.
 Ponev segrejemo, temperaturo zmanjšamo za polovico, damo košček masa in na raztopljeno položimo 4 do 5 kolesc banan, ki jih pečemo 3 sekunde na eni strani in potem obrnemo. Pečena kolesca prelijemo s tekočim testom, tako da dobimo lepo majhno okroglo palačinko, bananina kolesca pa so pokrita. Palačinko pečemo na eni strani, potem jo obrnemo in popečemo še na drugi, tako da je na obeh straneh lepo zlato rjava. 
Palačinke razvrstimo po krožniku in še vroče potresemo z nastrgano temno čokolado in zlagamo eno vrh druge, dokler nam ne zmanjka palačink.

Palačinke lahko ponudimo tudi, ne da bi jih zložili eno na drugo. Namesto čokolade lahko uporabimo tudi mleti sladkor, nutello, stepeno smetano, med …

Čokoladne rezine z bananami
Sestavine: 2 zreli banani, 1 limona, 90 g sladkorja, 90 g moke, 2 kavni žlički pecilnega praška, 1 jajce, 2 žlici oljčnega olja, 30 ml mleka, 50 g temne čokolade, 50 g orehov; in še: 200 ml sladke smetane, vaniljev sladkor, limonova lupinica; za čokoladni obliv: 100 g temne čokolade, 30 g rastlinske maščobe
Banani olupimo in pretlačimo z vilicami, pokapamo z limonovim sokom in potresemo z nastrgano limonovo lupinico ter premešamo.  Dodamo presejano moko s pecilnim praškom, jajce, oljčno olje, mleko in dobro premešamo. Na koncu umešamo še naribano čokolado in sesekljane orehe. Maso vlijemo v pravokotni model velikosti 20 krat 10 cm, obložen s papirjem za peko, in jo poravnamo. Pečemo 40 minut pri 180 stopinjah.
Rastlinsko maščobo in čokolado raztopimo in dobro premešamo. Pečeno pecivo ohladimo v modelu, damo na mrežo in prelijemo s čokoladno glazuro. Potem narežemo na poljubne rezine in ponudimo. Poleg ponudimo stepeno smetano z vaniljevim sladkorjem in nastrgano limonovo lupinico.